Gå til sidens hovedinnhold

Ap-topper ut mot Støres kommentarer om Marthinsen og Christensen

Ap-leder Jonas Gahr Støres kommentarer om at Jette Christensen og Marianne Marthinsen bør være takknemlige, får sentrale kvinner i partiet til å reagere.

– Det koster mer å være kvinne i politikken. Vi ser at veldig mange damer ikke tar gjenvalg fordi det er for stor personlig kostnad. Da tenker jeg at å snakke om takknemlighet for å ha fått være folkevalgt, ikke er det rette å gjøre som leder i et parti der så mange unge kvinner har valgt å trekke seg, sier Ragni Løkholm Ramberg, som leder kvinnenettverket i Troms Ap, til VG.

– Jeg synes ikke det svaret var på det nivået en leder i Ap bør ligge på, sier den tidligere Tromsø-byråden.

Reaksjonen kommer etter Støres uttalelser om Marianne Marthinsen og Jette Christensen, som ikke tar gjenvalg. De har gitt uttrykk for at konflikter som følge av kontroversene rundt Trond Giske bidro til at de forlot politikken.

Les også: Støre utelukker ikke Giske som statsråd

Føler seg misforstått

– Så har jeg erfart at ingen er uunnværlige. Det kommer nye spennende mennesker. Jeg synes at de som takker for seg, de kan takke for seg. Så skal de også være takknemlige for at de har fått lov å forvalte det ansvaret det er å bli valgt, sa Støre til NRK onsdag.

Dagen etter sier Støre at han føler seg misforstått.

– Når det gjelder de kvinner og menn som ikke tar gjenvalg, ser jeg at uttalelsen blir tolket som refs av dem som velger å gi seg på Stortinget. Det var det på ingen måte ment som. Grunnene til at folk gir seg er mange, og det skal vi ha respekt for, også at ettervirkningene av 2018 var vanskelige, som jeg sa til NRK, skriver Støre i en SMS til VG.

Les også: Marianne Marthinsen skulle ønske Trond Giske ville gi Ap ro

Utelukker ikke Giske som statsråd

Også Oslo-byråd Rina Mariann Hansen reagerer på intervjuet med NRK. Hun mener partiet må være takknemlige for innsatsen Marthinsen og Christensen har lagd ned og ta tilbakemeldingene deres om «ugreit arbeidsmiljø og organisasjonskultur» på alvor.

I intervjuet utelukket Støre ikke Giske som en mulig statsråd dersom det blir rødgrønn regjering etter valget neste høst.

Giske ble tvunget til å gå av som nestleder i Ap i januar 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken