Gå til sidens hovedinnhold

Ap ut mot «snevert og parodisk» burka-forbud

Regjeringspartiene får som ventet flertall på Stortinget for å forby heldekkende plagg i undervisningssituasjoner. Men Arbeiderpartiet vil gå lenger.

– Forslaget er for snevert. Et lovforbud mot heldekkende plagg som burka og nikab burde jo gjelde over hele utdanningsinstitusjonens område, og ikke bare når det undervises, sier Aps Jan Bøhler til NTB.

– Det er en smule parodisk når dette kun skal gjelde i undervisningssituasjoner. Mye læring og kommunikasjon – ikke minst studentene imellom – foregår jo utenfor selve klasserommet, sier han.

Les mer: Nå kommer lovforslaget mot nikab

– Smal sak

Bøhler mener det vil være en smal sak å avgrense forbudet, selv der utdanningsinstitusjonene har bygninger spredt utover et større område, slik tilfellet for eksempel er med Universitetet i Oslo og Oslo Met.

– Å si at forbudet da vil gjelde for alle bygningene, selv om de ligger atskilt fra hverandre, er én mulig løsning, sier Bøhler.

Fremskrittspartiets Åshild Bruun-Gundersen sier det ligger an til et bredt flertall for et forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssituasjoner. Utdannings- og forskningskomiteen avgir tirsdag sin innstilling i saken.

– Nå ser det ut til at Norge blir første land i Norden som innfører et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg som burka og nikab i undervisning. Fremskrittspartiet har med det trukket det politiske landskapet langt i vår retning, og det er vi godt fornøyd med, sier hun.

Vil ha totalforbud

Frp-representanten sier forbudet vil gjelde for elever, studenter og ansatte i barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, folkehøyskoler, fagskoler, høyskoler og universiteter.

Det vil også gjelde for introduksjonsprogram og opplæring for nyankomne innvandrere i kommunene samt for lærlinger, praksisbrevkandidater og lærerkandidater.

– Frp har på Stortinget foreslått forbud mot burka og nikab i det offentlige rom ved flere anledninger. Sist i april 2013 og forslaget fikk da kun støtte fra Frp og én representant fra SV, sier hun.

Les mer: Erna Solberg: - Du får ikke jobb hos meg hvis du har nikab på

Peker på kommunene

På spørsmål om hvorfor Frp ikke vil gå like langt som Arbeiderpartiet og forby heldekkende plagg på hele utdanningsinstitusjonens område, viser hun til at det er fritt fram for kommunene å gå lenger.

– Med de tydelige signalene fra Arbeiderpartiet, så forventer jeg at partiet følger opp ute i kommunene – ikke minst i Oslo. I Frp er vi iallfall innstilt på å gi forbudet et større virkeområde lokalt, der dette er hensiktsmessig, sier Bruun-Gundersen.

Hun tilføyer at det er opp til det enkelte utdanningssted å håndheve forbudet.

– Dialog med den det gjelder skal alltid forsøkes før reaksjoner iverksettes. Den mest alvorlige reaksjonen vil overfor en elev være bortvisning, for en student bortvisning eller utestenging, sier Frp-representanten.

(©NTB)

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley