RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap vender tommelen ned for utvidet rett til overvåking

SETTER NED FOTEN: Stortingsrepresentant Hadia Tajik vil ikke gi utvidet rett til overvåkning.
SETTER NED FOTEN: Stortingsrepresentant Hadia Tajik vil ikke gi utvidet rett til overvåkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Synes ikke det er noen god idé å utvide sikkerhetstjenestenes fullmakter til å sette opp falske basestasjoner for å overvåke mobiltelefoner, slik justisministeren foreslår.

Dette er samme type utstyr som Aftenposten har avslørt er blitt brukt i Oslo sentrum, og som kan brukes til å overvåke mobiltrafikken. Politiet har allerede i dag mulighet til å bruke falske basestasjoner for å regulere og ta kontroll over mobilnettet, men ifølge avisen bruker de denne muligheten i liten grad i dag.

Med de nye lovforslagene vil imidlertid både politiet og sikkerhetstjenestene få utvidede muligheter og vil slippe å måtte gå til retten for å få godkjenning for slik overvåking, skriver Aftenposten.

Mister domstolskontroll

– Jeg mener det er all grunn til å være kritisk til dette forslaget fordi det fjerner domstolskontroll ved bruk av denne type virkemidler, sier justispolitisk talsperson Hadia Tajik i Ap til NRK.

Hun påpeker i dag at det må en rettslig kjennelse og en konkret mistanke om straffbar handling til for at politiet skal kunne bruke såkalte IMSI-fangere, som gjør det mulig å registrere og avlytte mobiltrafikk i områdene de er utplassert.

– Det er viktig at vi ivaretar denne domstolskontrollen, sier Tajik.

Kritiske advokater

At kravet til en konkret mistanke om kriminelle handlinger fjernes, kan være et inngrep i alminnelige borgeres privatliv, som det er grunn til å være svært betenkt over, ifølge advokat Jon Wessel-Aas.

Advokat John Christian Elden mener det mest interessante med lovendringsforslaget er at departementet faktisk anser det nødvendig å fremme det.

– Det tyder jo på at dagens praksis er ulovlig, sier Elden.

Svarfristen på høringsforslaget er i januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere