Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er blant Norges mest profilerte politikere. I tillegg til bred erfaring fra lokalpolitikken, har Johansen bakgrunn som partisekretær, avdelingsdirektør for Norad, feltarbeider i Røde Kors, generalsekretær i Flyktninghjelpen og statssekretær i Utenriksdepartementet i både Stoltenberg-regjeringen I og II.
Nettavisen har snakket med en Ap-veteran og en statsviterprofessor for å lufte muligheten om Raymond Johansen kan ende opp med den svært tunge posten som utenriksminister ved et eventuelt regjeringsskifte 13. september.
- Som dere har påpekt flere ganger i pressen, så stiller jeg med et handikap fordi jeg er onkelen til Raymond. Så jeg er inhabil. Men Raymond er som poteten, han kan brukes til alt, sier Ap-veteran Thorbjørn Berntsen til Nettavisen.
En rekke sentrale kilder i Oslo Ap har tidligere uttalt til Avisa Oslo at det er en betydelig sjanse for at Johansen går av som byrådsleder for å bli statsråd om de rødgrønne vinner valget. Det tror onkelen også.
- Det er klart at han vil få tilbud om en sentral plass i regjeringen, men jeg har ikke snakket med ham om det, så jeg vet ikke hva han selv vil, sier Berntsen.
- Raymond er en helt naturlig kandidat til en regjering. Han er en av de mest profilerte partifolkene vi har. Det mener jeg er et argument som ikke har noe med slektskap å gjøre, sier han.
- Kan være aktuell som utenriksminister
Stillingen som utenriksminister er blant de aller tyngste statsrådpostene i regjeringen, og rangeres svært høyt. Jonas Gahr Støre var selv en særdeles populær politiker under sine syv år som utenriksminister. Berntsen utelukker ikke at nevøen kan bli Norges neste utenriksminister.
- Du har Espen Barth Eide og Anniken Huitfeldt som aktuelle kandidater selvfølgelig, og det kan Raymond også være. Det er det ingen tvil om. Men det er ikke godt å si. Han kan også være aktuell som statsråd for Kommunaldepartementet. Han har denne tyngden som byrådsleder og kan være en ressurs i Kommunaldepartementet, sier Ap-veteranen.
Les også: Jurister slakter ny innreiseregel for kjærester: – Det er komisk
Anniken Huitfeldt er for tiden leder av Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Hun hadde tre statsrådsposter i Stoltenberg II i henholdsvis Barne- og likestillingsdepartementet, Kulturdepartementet og Arbeidsdepartementet.
Espen Barth Eide har tidligere erfaring som både utenriksminister og statssekretær i Utenriksdepartementet. Han har også vært forsvarsminister og statssekretær i Forsvarsdepartementet.
Barth Eide er ikke lenger like fremtredende i utenrikspolitikken, og har den siste tiden markert seg mest i miljøpolitikken som 1. nestleder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.
- Ikke bare verning av rumpetroll
Berntsen trekker fram tre andre departementer han tror kan være aktuelle for nevøen.
- Kommunaldepartementet er et veldig tungt departement, og siden det er andre sterke kandidater for utenriksministerposten, kan det være aktuelt. Både Kommunaldepartementet, Næringsdepartementet og Klima- og miljødepartementet vil Raymond aksle veldig bra, sier han.
Les også: Slik vil Lan Marie Bergs arvtaker gjøre Oslo enda grønnere: - Store sko å fylle
- Tror du ikke SV vil kreve klimaministerposten hvis det blir rødgrønn regjering, Berntsen?
- Det vet jeg ikke. Det var SV som hadde miljøministeren sist gang. Da var det Erik Solheim som var utvikling- og miljøvernminister. Miljødepartementet er et sånt policy-departement, så det er et veldig viktig departement, mye viktigere enn mange tror. Det er ikke bare verning av rumpetroll, men tar for seg hele spekteret fra klima til biologisk mangfold, sier han.
Bård Vegar Solhjell satt sist som SVs miljøvernminister i ett års tid etter at partileder Audun Lysbakken presset Erik Solheim ut av regjeringen i 2012.
Professor: - En kabal som skal gå opp
Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, er usikker på hvor aktuell Johansen er som kandidat til utenriksministerposten. Han påpeker at det ikke bare er Støres egne ønsker som må hensyntas ved en eventuell rødgrønn regjeringsdannelse til høsten.
- Det er selvsagt vanskelig å si. Og når du kommer til spørsmålet om dannelse av regjering, er det en kabal som skal gå opp langs flere dimensjoner. Espen Barth Eide har vært der før, så det er naturlig at hans navn trekkes inn der. Når det gjelder Raymond Johansen, har han vært statssekretær i UD, men han har ikke markert seg så mye på utenrikspolitikken verken før eller etter. Jeg har ikke noen forutsetninger for å si noe om hvordan man ser på ham som mulig utenriksminister-kandidat, sier Aardal til Nettavisen.
- Dette er heller ikke bare et spørsmål om hva Ap ønsker. Hva eventuelle koalisjonspartier vil, spiller også inn. Anniken Huitfeldt er også et interessant navn. Nå har den nåværende regjeringen hatt en kvinnelig utenriksminister. Det er gjort et poeng av at vi har hatt kvinner i ganske mange fremtredende posisjoner som høyesterettsjustitiarius, stortingspresident også videre. Og Ine Marie Eriksen Søreide kom til UD fra posten som forsvarsminister, sier Aardal.
Les også: Slik vil Lan Marie Bergs arvtaker gjøre Oslo enda grønnere: - Store sko å fylle
- Barth Eide har blitt miljøtalsmann i Ap og har egentlig presset ganske hardt på dette feltet, og for så vidt byttet litt beite. Han har vært en veldig synlig miljøpolitiker. Men jeg kjenner ham for lite og kretsen rundt ham til å si noe om hvor aktuell han eventuelt er som utenriksminister eller klima- og miljøminister, sier statsviteren.
- Tror du Ap vil kreve utenriksministerposten ved et eventuelt regjeringsskifte?
- Det ville ikke vært så rart om de gjør det. Det kan for så vidt være at Senterpartiet har noen ønsker der, for å dempe lysten til å tilnærme seg for mye til EU. Men det ser ut til at Ap blir det største partiet, og at de vil ha en del av de tyngste postene, sier Aardal.
Krevende i Oslo-politikken
Aardal sier også det er en mulighet for at Ap ønsker at Johansen skal bli værende i stillingen som byrådsleder.
- Når det gjelder Raymond Johansens prioritering og arbeid de siste årene, har det vært knyttet til lokalpolitikken i Oslo. Det er klart det er en krevende situasjon å styre denne koalisjonen i Oslo i tiden framover. Det har de siste ukers begivenheter vist. Det er også en faktor – om Ap har råd eller lyst til å la ham gå ut av Oslo-politikken, sier han.
- Onkelen til Raymond Johansen, Thorbjørn Berntsen, sier nevøen er som en potet som kan brukes til alt, og at han også kan være aktuell for Kommunaldepartementet, Næringsdepartementet og Klimadepartementet. Hva tenker du om det?
- Man skal lytte til onkler. Rent erfaringsmessig har han lang politisk erfaring og brede interessefelt. Han vil selvsagt kunne gå inn i de fleste av disse posisjonene, sier Berntsen.
Støre: - Jeg er veldig glad i Raymond
Jonas Gahr Støre var unnvikende da Nettavisen nylig spurte om han hadde plass til Raymond Johansen i en ny regjering.
- Jeg er veldig glad i Raymond, da. Jeg har vært på lag med ham før. Han har vært på mitt lag da jeg var utenriksminister, og jeg føler at jeg er på hans lag når han er min byrådsleder i Oslo. Hvordan dette skal se ut etter september får vi komme til når vi kommer dit, sa Støre.
Les også: MDG forklarte smellen med denne maskinen: – Står for en brøkdel
Johansen har tidligere ikke villet kommentere spekulasjonene.
- Hvilke poster Jonas vil fordele på hvem om det blir regjeringsskifte, har jeg ikke tenkt å blande meg i. Uansett tror jeg det er svært uklokt å dele dem ut på forhånd. Det er velgerne som bestemmer om det blir regjeringsskifte – og først skal valget vinnes, sa Johansen til Avisa Oslo.
Berntsen tror det er stor sannsynlighet for rødgrønn seier til høsten.
- Jonas har opparbeidet seg en veldig solid basis. Han blir sett på som en stødig, seriøs og verdig statsministerkandidat. Så vi ligger bra an, sier han.