FOLKETS HUS (Nettavisen): I forkant av Aps landsstyremøte tirsdag, ble Jonas Gahr Støre møtt av et helt spesielt krav fra Ap-veteraner.

De krever tallfesting av hvor mange Norge bør at imot fra Moria-leiren.

Følg pressekonferansen fra Aps landsmøte i vinduet øverst fra klokka 13.45!

– Vi ønsker at Arbeiderpartiets leder skal komme ut med en klar oppfordring hvor han tallfester hvor mange partiet ønsker og har rom for å ta imot, sier Gro Balas, som satt som byråd i Oslo for Ap på 1990-tallet, til VG.

Les også: Gunnar Stavrum: Ordførere vil ha barn fra Moria-leiren, men skyver regningen videre til staten

Minst 500

Sammen med flere andre tidligere Ap-politikere har hun skrevet brev til partiledelsen i forkant av Aps landsstyremøte tirsdag. Ap-leder Jonas Gahr Støre skal tale til landsstyret.

I brevet krever Ap-veteranene at partiet går inn for å ta imot minst 500 barn og barnefamilier. Regjeringen vil hente 50 asylsøkere fra Hellas.

De tidligere Ap-politikerne har sluttet seg til Facebook-gruppen «500 fra Moria, ikkje 50», som nå har over 60.000 medlemmer.

«Det vi etterlyser, er klar melding fra ledelsen i eget parti», skriver de i brevet.

Støre: - Gir ikke mening å tallfeste dette nå

Nettavisen snakket med Ap-leder Jonas Gahr Støre like før han skulle holde sin tale.

- Kommer Ap til å tallfeste hvor mange Norge bør ta imot fra Moria-leiren?

- Vi skal vise et solidarisk ansvar og ta imot vår andel av de med beskyttelsesbehov, men vi setter ikke tall. Det gir ikke mening nå, vi skal være med på dugnaden, sier Støre til Nettavisen.

- Hva synes du om kravet fra dine partifeller om å tallfeste dette?

-Det er helt greit. Vår politikk er at vi skal stille opp og ta et medansvar, Norge kan gjøre det og kommunene våre har vist at de har kapasitet og plass til det. Men vi vil ikke låse oss til et tall. Det avhenger av hvordan samtalene med de andre i Europa går. sier Støre til Nettavisen.

Slik skal det gjøres

De 50 asylsøkerne som skal hentes til Norge må oppfylle en rekke kriterier for å få komme inn i landet.

Utlendingsdirektoratet (UDI) fikk instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet onsdag forrige uke. Der står det at 50 syrere som befinner seg i Hellas, skal frivillig relokaliseres til Norge.

– Det vi har gjort foreløpig, er å ta kontakt med EU-delegasjonen for å sette i gang det internasjonale aspektet ved dette. Det er en formell kanal for å få kontakt med greske myndigheter, Det europeiske asylstøttekontoret (EASO) og EU-kommisjonen, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i asylavdelingen i UDI til NTB.

I hovedsak legges det fem kriterier til grunn for hvem som får komme til Norge dersom de vil. Det må være sannsynlig at de er statsborgere i Syria, søkerne må være del av en familie med mindreårige barn, det må være sannsynlig at relokalisering vil være til barnets beste, familiene må reise sammen til Norge, og det må være stor sannsynlighet for at de vil bli anerkjent som flyktninger i Norge

Les også: Fredrik Solvang beklager Gahr Støre-spørsmål: - Det bare glapp ut