Resultatet av behandlingen i Aps redaksjonskomité er at det ikke foreslås noen lov- eller regelendring, men at dagens regler vil bli praktisert på en annerledes måte.

Forslaget blir etter alt å dømme vedtatt under partiets landsmøte lørdagsom. Forslaget er i tråd med partileder Jonas Gahr Støres klare oppfordring om ikke å endre regelverket.

Les også: AUF vil ha todelt foreldrepermisjon - småbarnspappa Giske (50) sier nei

- Redd signaleffekten av dette

«Det er innenfor dagens lovgivning behov for å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige slik at midlertidighet begrenses for denne gruppen», står det i det siste programutkastet, skriver VG.

Til avisen sier Fremskrittpartiets Helge André Njåstad at Ap ved å vedta forslaget gjør samme feil som da de under landsmøtet for to år siden sa ja til å ta imot 10.000 kvoteflyktninger.

Han frykter signaleffekten av et slikt forslag, og viser til at han mener signaleffekten etter vedtaket for to år siden var at Norge hadde en mindre streng innvandringspolitikk og at det bare var å komme hit.

Han mener videre at Ap med forslaget er i utakt med folket.

- Oppslutningsmessig er ikke dette klokt av Ap. Men det viktigste for oss, er at dette ikke er bra for landet. Jeg er redd signaleffekten av dette vil føre til en økt tilstrømning til Norge, sier Njåstad til VG.

– Stor seier

NTB fikk lørdag morgen opplyst at begge sider i Ap har beveget seg i saken og nå stiller seg bak forslaget som foreligger fra partiets redaksjonskomité.

– Begge sider beveget seg for å komme i mål, og det har blitt jobbet hele natten med å finne en god løsning. Vi mener vedtaket vi nå går for, ble veldig godt, sier Roger Valhammer, leder i Arbeiderpartiet i Bergen, til NTB.

– Det er en stor seier for oss at vi nå er tydelige på at bruken av midlertidig opphold for barn uten foreldre i Norge skal begrenses, legger han til.

Uro rundt unge asylsøkeres situasjon på norske mottak er bakteppet for mange Ap-delegaters bekymring.

Sårbarhet

I forslaget heter det at det innenfor dagens lovgiving er «behov for å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige slik at midlertidighet begrenses for denne gruppen».

Videre heter det at det i behandlingen av søknader om opphold fra denne gruppen, «inngår en vurdering av sårbarhetskriterier» som skal legges til grunn i forvaltningens behandling.

– Vi er spesielt fornøyde med at vi nå skal innføre sårbarhetskriterier som skal legges til grunn når søknaden behandles. Dette vil i stor grad erstatte og kompensere for at rimelighetsvilkår ikke gjennomføres, sier Valhammer.

Les også: Kolberg: - Økte skatter er en god sak for Arbeiderpartiet

Klar oppfordring

Både AUF, et knippe sentrale Ap-veteraner og en rekke fylkes- og lokallag har under landsmøtet tatt til orde for å gjøre noe med situasjonen for enslige mindreårige asylsøkere i Norge.

Men Støre kom med en tydelig melding da han gikk på talerstolen fredag ettermiddag. Ungdommene skal få en oppfølging i tråd med våre internasjonale forpliktelser og de verdier Norge står for. Men han understreket:

– Jeg mener samtidig at vi ikke skal gå inn og endre lover og regelverk nå som sender signaler om at den norske politikken er i endring. For det bør den nemlig ikke være.

Les også: Tajik vil gi midlertidig tillatelse til å røyke heroin på sprøyterom

– Må ikke endre spillereglene

Under Ap-landsmøtet i 2015 tok Støre fra talerstolen til orde for at Norge burde ta imot 10.000 syriske flyktninger, 5.000 i 2015 og det samme antallet året etter.

Støre ble i ettertid sterkt kritisert av Høyre/Frp-regjeringen for å ha sendt et uheldig signal om liberalisering av norsk asyl- og innvandringspolitikk.

Nå tar han selv til orde for at innstrammingen fra asylforliket bør bestå, og begrunner dette med at spillereglene ikke må endres.

Les også: Ap kraftig ut mot Frps innvandrings-advarsel