*Nettavisen* Nyheter.

Ap vil ha bondeforlik på Stortinget

BONDEFORLIK: Aps landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, her sammen med Ap-leder Jens Stoltenberg.

BONDEFORLIK: Aps landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget, her sammen med Ap-leder Jens Stoltenberg. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet har pusset opp landbrukspolitikken og inviterer KrF og Venstre til bredt politisk forlik.

Hensikten er å utmanøvrere regjeringspartiene og isolere Fremskrittspartiets omstridte landbruksminister Sylvi Listhaug.

– Vi ønsker ro og forutsigbarhet i landbrukspolitikken og henvender oss derfor til Venstre og KrF. Håpet er å få til en bred avtale på Stortinget, sier Aps landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget til NTB. Overfor SV og Sp er forskjellene små fra før, tilføyer han.

Senere i dag legger Storberget fram Arbeiderpartiets nye landbrukspolitiske plattform sammen med finanspolitisk talsmann Jonas Gahr Støre, som i juni forventes å overta som partileder.

Forbrukerperspektiv

Plattformen inneholder 25 punkter om alt fra jordvern til nisjeprodusert mat. Kontinuitet er et nøkkelord, men noe er nypløyd mark.

– Vi vil opprettholde markedsreguleringen i regi av landbrukssamvirkene, men også bedre rammebetingelsene for private aktører som Synnøve Finden, Q-meieriene og flere kjøttprodusenter, sier Storberget, som også vil ha en tydeligere vektlegging av forbrukernes rettigheter.

– Maten skal være god, sunn og rimelig. Vi vil stille strengere krav til merking av mat og sporbarhet på råvarer, sier han.

Forbrukerrådet har også fått Ap med på ideen om en egen dagligvareportal etter modell av renteoversikten som finansportalen gir.

– Her skal man finne informasjon om innhold, pris, opprinnelse og hvor varen kan kjøpes, sier Storberget.

Inntekter

Bondeorganisasjonene forbereder seg nå på forhandlingene med staten om en ny jordbruksavtale. For første gang skal en statsråd fra Frp våke over samtalene.

– Det er helt usannsynlig at vi rører ved en framforhandlet avtale, men skulle forhandlingene bryte sammen, vil stortingsgruppen vår vurdere veien videre, sier Storberget.

Kravet fra Norges Bondelag er større landbruksarealer og økt lønnsomhet gjennom økte priser eller økte overføringer. Ap vil ha en gjennomgang av støtteordningene med sikte på forenkling og økt produktivitet.

– Det må vurderes om mer av støtten skal rettes inn mot produksjon og ikke areal, samtidig som tilskuddene i størst mulig grad må utformes for å utjevne forskjeller i geografiske og strukturelle produksjonsforhold, heter det i Ap-dokumentet.

– Lite handling

Sylvi Listhaug har fremmet en rekke kontroversielle saker som statsråd, blant annet om priskontroll, produksjonstak, økt konkurranse og jordvern.

– Hun har kommet med en rekke medieutspill, men ennå ikke lagt fram et eneste forslag for Stortinget. Det har vært mye ord og lite handling så langt, mener Storberget, som åpner for Aps støtte til en viss liberalisering når det gjelder konsesjonsbestemmelser, bo- og driveplikt og prisregulering.

– Men endringer i disse bestemmelsene bør vurderes samlet, anfører han.

Ap ønsker også å stimulere til økt samdrift, om nødvendig ved å lempe på kvotebestemmelser. Å sikre småskalaprodusenter bedre tilgang til markedet, er en annen prioritert oppgave. Kravet om et sterkt importvern opprettholdes, i likhet med ønsket om en styrt avvikling av pelsdyrnæringen.

Ap vil også jobbe for etableringen av et beredskapslager for korn og gjennomføringen av rovdyrforliket av 2011. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.