*Nettavisen* Nyheter.

Ap vil ha humanitær milliard til Syria

1. MAI-TALER: Jonas Gahr Støre markerer 1. mai i Troms, her ankommer han Bardufoss flyplass. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet tar til orde for at Norge forsterker innsatsen overfor Syria med 1 milliard kroner i 2014.

01.05.14 13:30

Sjøvegan (NTB-Kristian Skårdalsmo): – Norge kan og bør gjøre en forskjell, sa Jonas Gahr Støre. Partiets toppolitiker kom med budskapet i sin tale 1. mai i Troms.

Dagens hans begynte med flaggheising hjemme i Oslo. Støre sier han nå har bestemt seg for om han vil bli AP-leder eller ikke.

Les også: Ap vil ha humanitær milliard til Syria

- Den humanitære katastrofen i Syria er en av de verste i moderne tid. Over 120.000 er drept. Ni millioner er på flukt. Tolv millioner er rammet av verdens verste borgerkrig, sier Jonas Gahr Støre, som er Aps finanspolitiske talsmann.

Den tidligere utenriksministeren fremførte sitt Syria-buskap under besøket i Salangen i Troms 1. mai.

Krever styrket innsats

Borgerkrigen i Syria er inne i sitt tredje år. Norske myndigheter har allerede gitt betydelige humanitære bidrag til syrere som er rammet av krigen, og til nabolandene. Likevel er det behov for en styrking av innsatsen, mener Ap.

– Norge kan og bør gjøre en forskjell. Arbeiderpartiet vil derfor invitere alle partiene på Stortinget til å sørge for 1 milliard kroner mer til Syria i revidert nasjonalbudsjett, sier Støre.

Det reviderte budsjettet legges fram 14. mai. Aps Anniken Huitfeldt, som leder forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget, mener pengene bør gå til humanitær nødhjelp, innsats for flyktninger og utdanning for barn i konfliktområder.

Ap ser for seg at pengene kanaliseres gjennom FN, norske og internasjonale hjelpeorganisasjoner og Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC).

Blodig krig

Folkeopprøret i Syria startet i mars 2011 som en del av den arabiske våren som feide over Midtøsten og Nord-Afrika. Det startet med fredelige demonstrasjoner, men utviklet seg til en blodig borgerkrig da regimet til president Bashar al-Assad forsøkte å kvele opprøret med rå makt. Det gikk ikke lang tid før også opposisjonen grep til våpen.

Hittil har alle forsøk på å løse konflikten med diplomatiske virkemidler feilet, dels fordi Russland med sitt veto i FNs sikkerhetsråd beskytter sin allierte Assad.

Resultatet av den vedvarende konflikten er blant annet en enorm strøm av flyktninger ut av landet og millioner av internt fordrevne.

– Mesteparten av innsatsen må settes inn der flesteparten av flyktningene er, men Norge må ta sin del av ansvaret ved å ta imot flere overføringsflyktninger fra Syria, sier Aps nestleder Helga Pedersen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.