Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ap vil nekte abortmotstandere å bli fastlege

Foto: Stein Johnsen / Halden Arbeiderblad
- Kvinner skal ikke måtte lete etter rett lege for å få en henvisning, mener Ap-medlem, Linn Victoria Olsen

Ap i Halden vil derfor fremme forslag om å utestenge fastleger som er imot henvisning av abort. Dette skriver Halden Arbeiderblad.

Helseutvalget
Arbeiderpartietreagerer sterkt på Høyres kamp for å bevare legers rettighet til å reservere seg selv mot å henvise til abort.

Under utvalgsmøtet for helse 29. januar ønsker de derfor å framlegge et forslag som lyder:

«Halden Arbeiderparti vil fremme forslag i Helse og sosial utvalget om at det ikke blir gjort noen avtale med noen fastleger i Halden som ønsker å reservere seg mot å henvise til abort, eller sette inn spiral. Vi oppfordrer alle andre lokalpolitikere i Østfold til å gjøre det samme»

Kjemper for kvinnene

- Vi må spørre hvem denne saken her egentlig handler om, og det handler jo om pasientene, ikke legene, sier Ap- medlem Linn Victoria Olsen som også sitter i Helse, omsorg og sosialutvalget.

- Det handler ikke om at de ikke skal få praktisere som leger, men de burde kanskje finne seg en annen måte å praktisere på, sier hun.

- Du kan jo se det slik:

- Er du kirurg så kan du ikke være imot å gi blodoverføringer, er du politi så kan du ikke være pasifist og er du fastlege så kan du ikke være imot å henvise til abort og bruk av prevensjonsmidler, legger hun til.

Dobbeltmoral

- Det er jo ikke snakk om å utføre en abort. Det er snakk om å henvise til abort. Det er litt dobbeltmoral hvis man ikke kan henvise til en abort, men kan henvise til en annen lege som kan henvise til abort. Det for meg er unødvendig bruk av ressurser og tid, sier Olsen.

- Det er jo ikke fastlegen sin jobb å pålegge moral, legger hun til.

Ingen reservasjonsleger i Halden
- Fastlegeordningen skulle sikre at alle hadde «sin» lege, det vet også de legene som velger å være fastlege. Arbeiderpartiet respekterer at noen leger ikke ønsker det, men da får de velge seg en annen funksjon enn fastlege. Det å gi kvinner prevensjon og henvise til abort er en av fastlegens oppgaver, sier hun.

I HAs artikkel 22. januar kommer det fram at ingen leger i Halden har søkt om reservasjon til å bistå ved abort. Dette gjelder også for Sarpsborg, men i Fredrikstad har en lege bedt om å reservere seg fra det.

Føre var
- Dette er ikke problem enda, så derfor tror jeg det er viktig at vi får til en lov om dette før flere leger velger å følge i Fredrikstad-legens fotspor. Det er jo et krav som vi som kommune har rett til å sette,sier hun.

- Det er ingen som gjennomfører en abort med lett hjerte, kvinner som har bestemt seg for å ta abort er i en sårbar situasjon og skal ikke behøve å lete fram rett lege for å bli henvist til abort.

Jeg synes det er en tungvei som spesielt unge jenter ikke skal behøve å ta. De skal kunne gå til fastlegen uten å måtte tenke mere på det, sier hun. Hva med for eksempel Aremark kommune hvor du har få leger? Tenk om den ene legen reserverer seg, da må du bytte fastlege, sier hun.

Opp til kommunene
Hege Gjessing (bildet) er leder for Legeforeningen og har ingen direkte mening om forslaget.

- Vi, i enighet med Stortinget, mener at legene skal handle etter de oppgavene en lege er satt til å gjøre, til det beste for pasienten og sørge for å sikre pasientens rettigheter.

- Det er opp til hver enkelt kommune å avgjøre om en lege får reservasjon eller ikke.

Ikke innvilget

- Hva med små kommuner hvor det kanskje bare finnes en lege?

- Der vil jeg jo tro at lege ikke får innvilget sin reservasjon hvis den legen skulle ønske det, fordi pasientenes rettigheter går helt åpenbart foran, sier hun.

Les flere saker fra Halden Arbeiderblad her

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!