Gå til sidens hovedinnhold

Ap vil olje-utrede Lofoten

Klart flertall for en konsekvensutredning.

FOLKETS HUS (Nettavisen): Arbeiderpartiet har nå vedtatt sitt partiprogram.

Her er de mest omstridte sakene:

Flertall for konsekvensutredning
Et klart flertall av landsmøtet stemte for at det skal gjennomføres en konsekvensutredning for områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

194 stemte for redaksonskomiteens forslag, og 104 mot.

Arbeiderpartiets redaksjonskomité gikk inn for at det gjennomføres en konsekvensutredning av petroleumsaktivitet i uåpnede deler at Nordland 6 og i feltene Nordland 7 og Troms 2, i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

De slo samtidig fast at landsmøtet i 2015 skal avgjøre om partiet skal åpne feltene for oljeboring.

«Et ja til konsekvensutredning innebærer ikke at områdene åpnes for slik virksomhet. Spørsmålet om en eventuell åpning av områdene skal behandles av landsmøtet i 2015. Miljømessige hensyn skal vektlegges i en vurdering av en eventuell åpning av områdene», står det i innstilingen.

- Det har vi hatt en meget omfattende diskusjon om i partiet. Flertallet i redaksjonskomiteen slutter seg til at det skal gjennomføres en konsekvensutredning. Samtidig vil vi understreke at vi ikke nå tar stilling til om det skal åpnes for petroleumsaktivitet, sa redaksjonskomiteens leder, Helga Pedersen, før avstemningen.

Pedersen påpekte at det er landsmøtet i 2015 som skal avgjøre en eventuell åpning av områdene, og ba om tilslutning til forslaget.

Her kan du følge landsmøtet direkte:

HTML EMBED

Flere fylkeslag har vært mot forslaget, i tilegg til AUF.

- Hvorfor denne hastverken, hvofor ikke ta oss tid til å vente? Si nei til en konsekvensutredning, sa Åsmund Aukrust fra AUF, til stor applaus fra motstanderne.

- Kampen for å bevare Lofoten, Vesterålen og Senja er langt fra over sier leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

Han mener dette er den viktigste miljøsaken i Norge på flere tiår.

- Motstanden mot oljeboring i vårt felles matfat hvor vi finner den største torske- og sildestammen i verden, er stor. Avstemningen på landsmøtet til Ap viser at det er en betydelig mostand også internt i partiet og vi vil stå på videre sammen med AUF. Dette er den desidert viktigste miljøsaken i Norge på flere tiår og vi kommer til å stå knallhardt på for å holde oljeindustrien borte fra disse områdene. Vi har klart det før og har stor tro på at vi skal klare det igjen.

Les også. Olje-omkamp om to år

Nei til stemmerett for 16-åringer
Landsmøtet har også avvist et forslag om å innføre stemmerett for 16-åringer. Mindretallets forslag fikk 118 av 298 stemmer - og falt.

Programkomiteens forslag ble vedtatt, om at det videreføres forsøk med stemmerett for 16-åringer ved kommunevalg.

Dette var det første landsmøtet skulle votere om søndag.

Vil avvikle Pelsdyrnæringen
Et forslag om å avvikle pelsdyrnæringen splittet også Arbeiderpartiets landsmøte.

Et flertall av landsmøtes delegater stemte imidlertid for å avvikle pelsdyrnæringen.

En delt redaksjonskomité la fram sin innstilling til landsmøtet søndag morgen. Sju av komiteens medlemmer – inkludert komitéleder Helga Pedersen – går inn for «en styrt avvikling av pelsdyrnæringen», mens et mindretall på fire ikke vil ha noe av dette i Arbeiderpartiets program.

I forslaget går Ap også inn for at omstillingsmidler for etablering av ny landbruksvirksomhet stilles til rådighet.

Tannhelse
Arbeiderpartiets redaksjonskomite fikk grønt lys for å innføre et egenbetalingstak for nødvendig tannbehandling og 75 prosent dekning av overskytende utgifter.

Vedtok kjønnsnøytral verneplikt
Ap-landsmøtet har med stort flertall gått inn for kjønnsnøytral verneplikt.

- I den saken har det vært et veldig stort engasjement. Vi har fått en veldig tydelig tilbakemelding, å gjøre verneplikten kjønnsnøytral, og derfor foreslår redaksjonskomiteen det, sa Helga Pedersen før avstemningen søndag formiddag.

Tidligere har også landsmøtene til regjeringspartnerne SV og Senterpartiet gått inn for å innføre kjønnsnøytral verneplikt. Også landsmøtet i Venstre vil gjøre verneplikten kjønnsnøytralt.

I forkant av landsmøtet var partiets programkomité delt, der et mindretall ville ha inn i partiprogrammet at Ap skal «innføre kjønnsnøytral verneplikt». Under arbeidet med partiprogrammet ble det tilslutning til formuleringen «gå inn for kjønnsnøytral verneplikt».

Nettavisen følger landsmøtets siste dag.

Nettavisens liveblogg om Aps landsmøte fanger opp noe av snakket på sosiale medier. Følg den her:

HTML EMBED
Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken