*Nettavisen* Nyheter.

Ap vinner på forhåndsstemmer

Foto: Henrik Arneberg (MEDIEHUSET NETTAVISEN)

- Dette er de klar over, sier professor.

17.08.11 20:49

AUFs Eskil Pedersen forhåndsstemte tirsdag denne uken på Grønland. Til de oppmøtte journalistene fortalte han hvor viktig det er å bruke stemmeretten sin og å støtte oppunder demokratiet i disse tider.

- Ikke rush!
- Derfor oppfordrer han til å forhåndsstemme. Unge Høyre er skeptiske til at AUF rusher folk til å forhåndsstemme, sier arbeidsutvalgsmedlem i Oslo Unge Høyre, Herman Aleksander Dahl, til Nettavisen.

- Hvorfor går dere ut med dette nå?

- Jeg, som alle andre, er helt enig med Pedersen når han oppfordrer til å benytte seg av stemmeretten. Jeg mener imidlertid at det er viktigere enn noen gang at man , følger med på debatten, finner ut hvilke politikere man vil at skal styre lokalsamfunnene de neste fire årene og tar et reflektert valg den 12. september. Det skylder vi de unge politikerne som brått gikk bort den 22/7. Deres misjon var nemlig å drive opplysning om partipolitikk og deres visjoner for lokalsamfunnene.

- Ta reflektert valg
- Hva er din oppfordring til (unge) velgere?

- Jeg vil derfor oppfordre til å følge valgkampen tett, bli kjent med de forskjellige partienes politikk og aller viktigst; ta et reflektert valg den 12. september.

- Hvordan vurderer dere AUFs stemme-engasjement?

- De vil at flest mulig skal benytte stemmeretten. Hvorvidt det er taktisk, vil jeg ikke kommentere - det får politiske kommentarer og valgforskere å svare på, sier Dahl.

- Nyter godt av sympatistemmer
AUF og Arbeiderpartiet nyter godt av en sympatibølge. Utnytter de dette?

- De nyter godt av sympatistemmer, og det er fortjent på mange måter. Utover det vil jeg ikke kommentere det spørsmålet.

- Eskil Pedersen stemte i går med mye medieoppmerksomhet. Hva synes du?

- Det i seg selv var bare positivt. Han vet jo hva han vil stemme! Så det er helt ok. Han ønsker å få folk opp av sofaen for å stemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jo fler som stemmer nå, jo bedre er det for Ap
Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU sier til Nettavisen at Ap nå vinner på at så mange som mulig forhåndsstemmer.

- Arbeiderpartiet er veldig klar over at de vinner på at flest mulig forhåndsstemmer. De har masse sympati, og jo flere som forhåndsstemmer nå, jo bedre er det for Ap, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Professoren sier at han har forståelse for at valgkampen utsettes ut fra et mennesklig standpunkt, men at det skaper mye frustrasjon hos de andre partiene at alt fokus er på Utøya, og at de ikke får startet sin valgkamp.

- Det har ikke skjedd noe siden denne massakeren, og de andre partiene vil at folk skal stemme senest mulig, sier han.

Siv Jensen skeptisk
Tirsdag sa Siv Jensen til VG Nett at hun forstod den umiddelbare sympatieffekten Ap har opplevd på meningsmålinger etter terrorangrepene.

- Jeg skjønner at veldig mange mennesker umiddelbart etterpå reagerer i affekt og er veldig følelsesladet i forhold til dette. Men jeg tror ingen ting på at det norske folk plutselig har blitt sosialister. Det handler egentlig bare om å få tilbake debatten som vi hadde før, sa Jensen.

Hun mener det er viktig å stemme ut i fra politikk, ikke sympati.

- Når vi går til valgurnene 12. september, så skal det valgresultatet stå seg i fire år. Og det man stemmer på er hva slags eldreomsorg man vil ha, hva slags skole man vil ha, hva slags valgfrihet man vil ha, hvor høye avgifter man vil ha og hvor mye byråkrati man vil ha. Det er dette det handler om, sier Jensen til VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.