Apediett forlenger livet

Foto: Jeff Miller (AP)

Unngå alderdomssykdommer og lev lenger på apeviset.

10.07.09 18:56

(SIDE2): En studie der aper har gått på en kalorifattig diett, viser at livskvaliteten bedres og man lever lenger.

30% færre kalorier
Fra tidligere har man visst at gnagere lever lenger og med færre alderdomsrelaterte sykdommer, men nå er det også bevist at det gjelder primater – og dermed også vil gjelder mennesker, mener forskerne.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden her!

En gruppe forskere fra universitetet i Wisconsin har utført en studie på rhesusaper – som genetisk er svært like mennesket – i over 20 år, skriver science.com.

76 aper ble fult fra de var sju til 14 år gamle. Halvparten fikk spise som de vill, mens den andre gruppen fikk mat som inneholder 30 prosent færre kalorier. De ble også gitt vitamin- og mineraltilskudd for å unngå eventuell mangel.

Lenger og bedre?
Etter to tiår lever fremdeles, 63 prosent av diettapene, mot 45 prosent av spise-hva-man-vil apekattene. Blant de sistnevnte har 14 mistet livet av hjerte- og karsykdommer eller kreft, mens det samme gjelder fem av dem som fikk færre kalorier.

Apene som spiste det de hadde lyst på, har i tillegg svakere muskler og færre aktive hjerneceller, noe som tyder på at de eldres raskere enn sine diettvenner.

Studien er ennå ikke over, og forskerne er fremdeles usikre på hvor stor vekt de skal legge i om kalorimengden har innvirkning på aldringsprosessen elle rikke – for mange av apene er fortsatt i live.

– Ikke farlig
Tommelregelen sier at en normalt fysisk aktiv kvinne trenger 2200 kcal daglig, en mann 2800 kcal. Men ifølge ernæringsfysiolog maria Nygårds, så kan man fint klare seg med 30 prosent færre kalorier.

– Det er ikke farlig og det er fullt mulig å få i seg alt man behøver bare man velger rette matvarer. Derimot risikerer man å gå ned i vekt først, dersom man spiser så lite og er fysisk aktiv, sier hun til aftonbladet.se.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Diett

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag