*Nettavisen* Nyheter.

Apekatten som er smartere enn deg

En av verdens smarteste mennesker har måtte gi tapt for en sjimpanse.

30.01.08 14:25

(YEYE): Det er en gammel vits som sier at hvis du putter en haug med apekatter i et rom med skrivemaskiner (la oss si datamaskiner) så vil de kunne produsere gode bøker hvis de får nok tid. Det gjelder nok ikke sjimpansen Ayumu. Etter all sannsynlighet ville han kommet ut med alle syv Harry Potter-bøkene hvis han fikk tid nok.

Den britiske hukommelsesmesteren Ben Pridmore klarer å huske rekkefølgen på 52 kort i løpet av kun 30 sekunder, men når han ble utfordret av Ayumu gikk det dårligere.

Slik ble de testet
Utfordringen var å se på en dataskjerm hvor forskjellige tall ble vist fram i løpet av et femtedel av et sekund. Senere skulle Ayumu og Ben taste inn tallene fra lavest til høyest som ble vist. Pridmore klarte å svare riktig på en tredjedel.

Sjimpansen Ayumu klarte nitti prosent riktig.

Pridmore, som er rangert på andreplass i internasjonale hukommelseskonkurranser, sa følgende:

- Han gjør noe som hadde vært utrolig imponerende for et menneske så det er nesten vanskelig å ikke tenke på ham som det. Når jeg tar med det faktum at vi snakker om en sjimpanse blir det enda mer imponerende.

Video: Se en sjimpanse ta toget

Video: Se en sjimpanse lage nudler

Professor Tetsuru Matsuzawa ved universitetet i Kyoto, som gjorde testen, sier følgende:

- Folk tror at mennesker er overlegne aper når det gjelder alle former for intelligens, men faktum er at de kan slå oss når det gjelder veldig spesialiserte oppgaver som dette.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag