Verdens helseorganisasjon (WHO) har tidligere advart om at de om lag 200 apekopp-smittetilfellene som er oppdaget de siste ukene, bare er begynnelsen.

Apekoppsmitten har fått mye oppmerksomhet på grunn av at smittetilfellene er oppdaget i land der viruset normalt sett ikke sirkulerer.

– Vi vet ikke om vi bare har sett toppen av isfjellet, og at det er mange flere smittetilfeller som ikke er oppdaget, sier Sylvie Briand ifølge The Guardian.

Briand er sjef for epidemi- og pandemiforberedelser hos WHO. Hun sier at vi fortsatt er i startfasen hva gjelder apekopper.

– Vi vet at det vil komme flere smittetilfeller de neste dagene, sier hun.

Ber folk ikke bekymre seg

Briand sier at det likevel ikke er grunn til å få panikk.

– Dette er ikke en sykdom som allmennheten bør bekymre seg over. Det er ikke en sykdom som koronaviruset og andre sykdommer som sprer seg hurtig, sier hun.

De siste ukene har viruset blitt påvist i flere flere europeiske land som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Sveits, Sverige og Finland. Også i USA, Canada, Australia og Argentina er det oppdaget smittetilfeller nylig. I alt er sykdommen registrert i mer enn 20 land.

Apekoppsmittet var på Oslo-besøk

En utenlandsk person som besøkte Oslo i mai, fikk i etterkant påvist smitte. Oslo kommune og FHI startet smittesporing, men det er ikke oppdaget smittetilfeller her til lands.

Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge mener sykdommen ikke har potensial til å bli en pandemi og viser til at viruset ikke smitter lett. Apekopper kan spres gjennom hudkontakt med blemmer eller sår, dråper og deling av for eksempel sengetøy eller håndklær.

Norge får tilgang til apekoppvaksine

Ifølge Helsedepartementet vil Norge få en andel apekopp-vaksiner som Eu allerede er i gang med å skaffe til veie. Vaksinen er allerede godkjent for bruk mot kopper, men ikke for apekopper ennå. Sveriges vaksinekoordinator, Richard Bergström sier til NRK at EU vil levere ut vaksiner og medisiner allerede i juni måned.

– Dette sikrer vi gjennom vårt medlemskap i EU4Health, der Norge er fullt medlem, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet til NTB.