Det bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding tirsdag ettermiddag. FHI skriver at den smittede er bosatt i Viken og nylig har vært på reise i utlandet.

«Tilfellet har kobling til det pågående utbruddet i Europa.. Vedkommende fikk symptomer etter hjemkomst og tok selv kontakt med helsetjenesten. Vedkommende blir fulgt opp av helsetjenesten etter gjeldende retningslinjer», skriver FHI.

FHI spår flere enkelttilfeller

Til TV 2 sier Helena Niemi Eide ved FHI at smitterisikoen vedørende apekopper fortsatt vurderes som svært lav for den generelle befolkningen, og at dette ikke er noe «alle» trenger å bekymre seg over, men at FHI følger situasjonen tett.

– Det er godt mulig at det kan komme flere enkelttilfeller, men vi kan ikke si noe om hvor fort eller hvor mange, sier Eide til kanalen.

Eide sier også at det ikke er forbundet like stor risiko for smitte ved apekopper, som det har vært med koronaviruset - selv om de to sykdommene har noe til felles.

– Det er et helt annet type virus, som smitter på en helt annen måte. Det som er likt mellom de to - er at de begge er nye virus, så vi vil lære mye nytt fremover, sier hun til TV 2.

– Helsetjenesten er forberedt

Videre skriver de at helsetjenesten i hjemkommunen til den smittede – og FHI – har gjennomført smittesporing, og at det anses som lite sannsynlig for videre smitte.

– Det er ikke uventet at vi har fått et tilfelle av apekopper i Norge, og helsetjenesten er forberedt på det, sier Helena Niemi Eide, lege ved FHI.

Apekoppsmittet var på Oslo-besøk

Tilfelle som tirsdag ble gjort kjent av FHI er det første kjente tilfelle av apekoppsmitte i Norge, men en utenlandsk person som besøkte Oslo i mai, fikk i etterkant påvist smitte. Oslo kommune og FHI startet smittesporing, men det ble ikke oppdaget smittetilfeller her til lands tilknyttet den smittede.

Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge mener sykdommen ikke har potensial til å bli en pandemi og viser til at viruset ikke smitter lett. Apekopper kan spres gjennom hudkontakt med blemmer eller sår, dråper og deling av for eksempel sengetøy eller håndklær.