NEW YORK (Nettavisen): Stadig flere land oppdager nå tilfeller av Apekopper, og fredag kom nyheten om at Verdens helseorganisasjon (WHO) har kalt inn til krisemøte på grunn av frykten for videre spredning.

Viruset har vanligvis bare sirkulert sentralt og vest i Afrika. De siste dagene har det imidlertid dukket opp over 100 mistenkte eller påviste tilfeller fordelt på flere land i Europa, noe som har forundret flere eksperter.

Flere nye tilfeller i Europa

Ifølge BBC er det nå oppdaget nye tilfeller i både Belgia, Frankrike, Australia og Tyskland.

Fra før av er det oppdaget tilfeller i Storbritannia, USA, Canada, Italia, Sverige, Spania og Portugal.

I Storbritannia er antall smittede mer enn doblet fra 9 til 20 tilfeller.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Fredag kveld melder Reuters at ytterligere 23 tilfeller er blitt oppdaget i Spania. Aftonbladet skriver at de fleste tilfellen kan kobles til et utbrudd i en badstuklubb som er populær blant homoseksuelle menn.

Totalt er det nå bekreftet 30 tilfeller i Spania.

Kjøper 13 millioner vaksinedoser

I USA er det så langt bare påvist et tilfelle, en person i Massachusetts som nylig var på reise i Canada. Nyheten har derimot ført til at amerikanske myndigheter har bestemt seg for å kjøpe inn 13 millioner vaksinedoser, melder Newsweek.

Avtalen har en verdi på 2,9 milliarder kroner og det er ventet at produksjonen av de nye vaksinedoser vil starte neste år, med ytterligere doser som vil bli produsert i 2024 og 2025.

Ingen smittetilfeller i Norge

Foreløpig er det ikke meldt om smittetilfeller i Norge, men Folkehelseinstituttet har opplyst at de følger situasjonen nøye.

Ifølge FHI gir apekopper et sykdomsbilde som minner om kopper, men sykdommen er mye mindre smittsom og har lavere dødelighet. Det er snakk om feber og vannkopplignende utslett.

– Sykdommen er vanligvis mild, og de fleste smittede vil bli friske uten behandling i løpet av noen uker. Noen vil utvikle hudarr, skriver instituttet.

Symptomene for apekopper

Apekopper er vanligvis mest utbredt i deler av det sentrale Afrika. Sykdommen som følger av viruset, er altså vanligvis ikke dødelig, men viser seg i tillegg til feber og utslett på hender og ansikt, ofte gjennom muskelsmerter, hovne lymfeknuter, frysninger og utmattelse.

Les også: Kinas «flaggermuskvinne» advarer om at koronaviruset bare er «toppen av isfjellet»

Sykdommen smitter fra dyr til mennesker, men kan også smitte mellom mennesker via kontakt med utslett eller dråper. Smitten kan være seksuelt overførbar, og ifølge FHM utgjør seksuell kontakt en risiko.

Milde tilfeller

Selv om Storbritannia nå melder om en om dobling i antall påviste tilfeller, er det for det meste snakk om milde smittetilfeller..

– De fleste tilfellene er milde, og jeg kan bekrefte at vi har skaffet oss flere doser med vaksiner som er effektive mot apekopper, sier helseminister Saijid Javid i Storbritannia ifølge Sky News.

Les også: Mener president Biden bør gå av: - Han er usammenhengende, borte vekk og forvirret

Han hadde fredag et møte med helseministrene i de andre G7-landene hvor han orienterte om hva de vet om situasjonen så langt.

Storbritannia var et av de første landene i Europa som påviste tilfeller av apekopper, en virussykdom som vanligvis kun er til stede i deler av Afrika. De siste dagene har det imidlertid dukket opp tilfeller i flere land i Europa og Nord-Amerika.

Les også: Fikk sjokk da de oppdaget hva mannen hadde under håret

Apekopper er allmennfarlig sykdom

Den svenske regjeringen fattet på fredag et vedtak om å klassifisere sykdommen fra apekopper som allmennfarlig.

– Klassifiseringen gir adgang til å iverksette smitteverntiltak med sikte på å hindre videre spredning, sier sosialminister Lena Hallgren i en pressemelding.

Vedtaket fra regjeringen kommer etter en forespørsel fra Folkhälsomyndigheten (FHM) torsdag, da Sverige registrerte sitt første tilfelle av virussykdommen.

At apekopper blir klassifisert som allmennfarlig sykdom vil si at den svenske smittevernloven trer i kraft.

- Tror ikke det blir en pandemi

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal etter planen holde et krisemøte fredag for å diskutere utbrudd av apekopper, melder nyhetsbyrået Reuters.

Møtet skal holdes i WHO-komiteen STAG-IH, som gir råd til organisasjonen om smitterisikoer som kan utgjøre en trussel mot global helse, skriver nyhetsbyrået fredag ettermiddag.

Forskere tror ikke at utbruddet kan utvikle seg en pandemi, ettersom viruset ikke sprer seg like lett som for eksempel koronavirus.