Gå til sidens hovedinnhold

Åpen moské gir samhold

Minst en gang i måneden arrangerer Skandinavias største moské, Baitun Nasr, åpen dag. Vi ble med.

FURUSET: – De som besøker oss på Åpen dag og kommer for å se utstillingene våre, virker positive til moskeen. Besøkende er blant annet skoleelever, studenter og andre, sier imam Shahid Mahmood Kahloon på Åpen dag.

Ahmadiyya Muslim Jama’at Norges moské ble 30. september 2011 åpnet av Hadrat Mirza Masroor, «Den utlovede Messias Etterfølger».

Masroor er oldebarn av Ahmadiyya Muslim Jama’ats grunnlegger, Hadrat Mirza Ghulam. Norske politikere som Grete Faremo var også til stede under åpningen. Det tok tretten år å ferdigstille moskeen.

Skaper fred

– Det er mange som kommer hit, og vi snakker gjerne med dem. Når mennesker utenfra besøker oss på Åpen dag og ellers, er det med på å skape fred. Vi får en gjensidig forståelse av hverandre, og kommer nærmere hverandre. Dette er integrasjon, sier Kahloon.

I byggeperioden møtte de som var engasjerte i moskeen, utfordringer. Dette i forhold til skepsis, fra utsiden.

– Da moskeen var i bygningsfasen, var naboer i frykt. De lurte på hva som skulle skje. Men etter at vi åpnet, og folk fikk besøke oss, roet det seg. Vi har siden opplevd positivitet fra naboer og ellers i Oslo, sier Kahloon.

Ønsker alle velkommen

Moskeen er åpen tjuefire timer i døgnet, for alle. Det er til nå to tusen medlemmer i moskeen.

– Selv om en person er skeptisk til moskeen og islam, er han velkommen hit. Døren er åpen for alle, og vi viser dem gjerne rundt i alle rom. Da kan mennesker få se hvordan vi ber, hva vi tenker og mener. Dette deler vi gjerne med de som er interesserte, sier Kahloon.

Kvinneorganisasjonen

AMJ har en egen kvinneorganisasjon, Ladjna Imayla. Denne tilhører menigheten. Kvinneorganisasjonen holder til i kvinnenes del av Baitun Nasr moskeen. Her jobber blant annet Alia Mahmood (28), som var til stede på Åpen dag.

– Vi er med på å organisere konferanser og lokale arrangementer. På arrangementene selger vi for eksempel mat og har ulik underholdning. Vi har blant annet stelt i stand med skjønnhetsbehandlinger og henna, sier Alia Mahmood.

Ladjna Imayla har også et eget magasin, som heter Zainab. Dette kommer ut hver tredje måned. Her skrives det artikler om alt fra skjønnhet, til mer politisk orienterte saker.

Ofret mye

– Jeg er veldig glad for at moskeen har ført med seg så mye fint på så kort tid. Mange her har ofret mye, sier Mahmood.

Noen av moskeens medlemmer har solgt både hus og bil, for å gi økonomisk støtte til realiseringen av Baitun Nasr.

– Vi hadde en periode preget av skepsis og fordommer i starten, spesielt under byggingen av moskeen. Det ble for eksempel gjort hærverk. Den største skepsisen møtte vi fra andre trosretninger innenfor islam. Vårt ønske er å skape gode relasjoner mellom mennesker. Jeg tror man respekterer ulike typer kulturer og andre mennesker med ulik etnisk bakgrunn ut ifra personlighet, og ikke hvor man kommer fra, sier Mahmood.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen