*Nettavisen* Nyheter.

Aper vil betale for rumpebilder

Macaques-aper bytter gjerne et glass juice mot et glimt av en hunnapes bakdel - eller ansiktet til sjefen.

01.02.05 19:36

Så er nok et bevis på linken mellom aper og mennesker kommet for dagen. For også aper synes at visse ting er mer interessante å se på enn andre.

Apene er villige til å betale dyrt for bare å få et lite glimt av en sterk lederapes ansikt eller bakparten på en hunnape. Det viser en amerikansk studie ifølge det anerkjente vitenskapstidsskriftet Nature, skriver Politiken.

Apestudiet kan ifølge forskerne bidra til å forstå menneskers fascinasjon for sladreblader. Macaques-apene gir gjerne avkall på et glass fruktjuice hvis de til gjengjeld kan få nyte et bilde av en artsfelle.

Forskeren ga apene to muligheter: et glass kirsebærjuice eller et mindre glass juice i tillegg til muligheten for å se på et bilde av en annen ape i et halvt minutt. Ved å variere mengden av juice fant forskerne ut hvor mye apene var villig til å betale.

Apene ville betale desidert mest for å få en gløtt av en feminin apestump.

Bilder av underordnede hann-aper måtte imidlertid apene få betaling for å se på: forskerne måtte gi dem mer juice for at apene skulle bry seg med disse bildene.

Forskerne mener oppdagelsen styrker teorien om at aper gjerne ofrer nytelse i bytte mot nyttig sosial informasjon - så som hvilke hunner som er seksuelt attraktive og imøtekommende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag