*Nettavisen* Nyheter.

Åpner eldresenter spesielt for musikkelskere

Musikk brukes gjerne i eldreomsorgen. her fra Prøysenfest på Myrer bo- og servicesenter, med underholdning av pianist Bjørge Verbaan og skuespiller og sanger Caroline Haddeland-Herding.

Stadig flere eldresentre i Danmark tar utgangspunkt i de eldres interesser.

26.10.15 08:35

Mandag innvies Musikplejecentret Sølund på Nørrebro i København i Danmark.

Dette pleiehjemmet er ifølge danske Kristelig Dagblad det sjette av profilpleiehjemmene som åpner i Danmark. Blant annet finnes det allerede pleiehjem for matentusiaster, dyreelskere, homofile og etniske minoriteter, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

- Folk er forskjellige og har forskjellige interessert og verdier. Det ønsker vi å matche også i vårt pleie og omsorgstilbud, sier helse og omsorgsborgermester i København, Ninna Thomsen til Kristelig Dagblad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Plejecentret Sølund har blant annet egen kino for beboerne Foto: Plejecentret Sølund

Sjekker beboernes musikksmak

Pleiehjemmet har allerede brukt musikk i sine aktiviteter og opplever da at beboerne skaper seg et intimt rom som vekker erindringer, lukter og bevegelser, samt gjenopplevelse av tidligere styrker og ressurser, skriver pleiehjemmet på sine nettsider.

Beboerne blir spurt om sine musikalske preferanser for å at de skal kunne målrette de musikalske aktivitetene.

Sosiolog og fremtidsforsker Birthe Linddal sier til den samme avisen at fokuserte pleiehjem kan øke de eldres livskvalitet og gi dem muligheten til å holde på sine interesser og ha et meningsfullt fellesskap.

Spa på eldresenter

Manglerudhjemmet i Oslo, som er et sykehjem for mennesker med demens, er et av fire sykehjem som er en del av prosjektet «Bedre hverdagsliv»

Det har resultert i et spa-rom, et klubbrom og en butikk med caféhjørne på Manglerudhjemmet. Matklubb, bakeklubb, herreklubb, damelaget og turgruppe er noen av tilbudene og er kartlagt ut ifra beboernes interesser.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sissel får manikyr og håndmassasje av hjelpepleier Laarni. Rommet er spesielt pusset opp for å ligne et tradisjonelt spa. Foto: Siv Elisabeth Limkjær (Nettavisen)


Tropisk innendørs hage

Et nytt omsorgssentert i Os kommune i Hordaland skal inneholde en innendørs tropisk hage.

- Vi har planlagt dette som en firkant som omkranser en stor tropisk hage på 1300 kvadratmeter. Det blir et høyt glasstak, og vi vil beplante hagen både med trær, blomster og kanskje en liten kjøkkenhage, sa Terje Søviknes til Nettavisen tidligere i år.

Klikk på bildet for å forstørre.

TROPISK SYKEHJEM: Slik skal den tropiske hagen i sykehjemmet til Os kommune bli, der de eldre skal kunne møtes og nyte det tropiske miljøet. Foto: Os kommune

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag