Gå til sidens hovedinnhold

Åpner opp for reisende inn og ut: - Dette blir viktigst

Når Norge blir del av EUs løsning for koronasertifikater torsdag, kommer det trolig flere utlendinger til Norge. Høie kommer også med en klar beskjed til de som kan tenke seg ut av landet.

Se hvorfor Nakstad mener T-en i TISK-modellen blir viktigst:

MARMORHALLEN (Nettavisen): - Den viktigste daten du har i sommer, er vaksinetimen din. Møt opp, oppfordrer helse- og omsorgsminister Bent Høie til ungdommen på onsdagens pressekonferanse.

Han oppfordrer til å planlegge ferien etter hvilke vaksinetimer man har fått.

Videre minner Høie om at det kan bli vanskelig å overholde énmetersregelen i sommer, men at man må ta den med seg i ferien.

I løpet av juli kan deltavarianten av koronaviruset bli dominerende, opplyser helseministeren. Han oppfordrer alle til å laste ned smittestopp-appen.

– Dette muterte viruset er mer smittsomt enn alfavarianten. Nå som samfunnet er mer åpent, møter vi flere mennesker, sier Høie.

Les også: FHI-topp bekymret for at folk ikke møter opp til avtalt vaksinetime i sommer – kommer med klar oppfordring

Må unngå Storbritannia-tilbakesteg

Han forklarer at det dermed blir mer krevende å drive smittesporing etter lokale utbrudd.

Derfor vil jeg oppfordre til å laste ned smittestopp-appen, slik at du bidrar til å gjøre arbeidet med smittesporing enklere, sier Høie.

– På denne måten unngår vi å ta tunge tilbakesteg, som Storbritannia måtte forrige uke.

Det siste døgnet er det registrert 221 korona smittede i Norge. Det er én færre enn samme dag i forrige uke. De siste sju dagene er det i snitt registrert 181 korona smittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 177, så trenden er stigende.

I forrige uke ble det ikke registrert noen koronadødsfall. Det er første uke uten koronadødsfall siden oktober i fjor.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forklarer at TISK-modellen er en av faktorene til at smitten er så lav som den er.

- Slik det ser ut framover nå, vil nok bokstaven T for testing fortsatt være viktig. Det gjelder både bruken av hurtigtester og det gjelder laboratorietester.

Les også: Nedgangen i smitte stoppet opp etter flere runder med gjenåpning

Sommerferien og utlandet

Sommerferien er rett rundt hjørnet og det klør hos mange for å ta første fly til varmere strøk.

Torsdag 24. juni blir Norge en del av EUs løsning for koronasertifikat. Da vil personer som er fullvaksinerte, har gjennomgått koronasykdom de siste seks månedene og har et gyldig sertifikat kunne komme inn til landet.

Blant landene som har klare løsninger for koronasertifikat, og dermed slipper inn til Norge, er Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia. Det informerer regjeringen om.

De slipper både karantene, testkrav og innreiseregistrering.

Nakstad legger til at det er en grunn til at tallene er grønne i Norge. Han ble spurt om hvorfor reisende fra såkalte røde land må sitte i karantene, til tross for at smittesituasjonen er så god som den er her til lands.

- Vi må være påpasselige med å hindre importsmitte, understreker han.

Les også: Delta plus: Enda en ny variant vekker bekymring

Sertifikat til EU/EØS fra 1. juli

Senest på onsdag opplyser FHI at de også skal smittevurdere europeiske øyer, slik at også reiseglade nordmenn kan reise ut av landet.

- Når det gjelder nordmenn som vil ut å reise, så trer dette koronasertifikat i kraft fra og med 1. juli, sier Høie.

Han anbefaler likevel på onsdagens pressekonferanse at man tilbringer årets sommer hjemme i Norge.

- Man må være forberedt på at det er veldig ulike regler ute i Europa. Det er ikke like enkelt å reise nå som det var før pandemien. Man kan også oppleve at det kommer utbrudd som gjør at der man er innføres det lokale regler man må følge, sier han og fortsetter:

- Alle må være bevisst at når man reiser til utlandet nå, i en pandemi, kan det oppstå ting når man er på ferie, det kan oppstå ting på vei hjem og det å være fullvaksinert gir en god beskyttelse mot smitte, men ikke en god beskyttelse mot alt det som kan oppstå, sier Høie.

Se Bent Høie kort oppsummere hva som er nytt om koronapass i videoen under:

Løsning for ikke-digitale brukere

Fra torsdag kan også nordmenn som ikke bruker PC, mobiltelefon eller nettbrett, bestille og få tilsendt koronasertifikatet.

– Fra i morgen kan de ringe informasjonstelefonen for korona og få tilsendt koronasertifikatet i posten. Vi ønsker likevel at flest mulig bruker den digitale løsningen på helsenorge.no, og eventuelt tar en utskrift av sertifikatet hjemme, sier helseminister Bent Høie (H).

Lege Helena Niemie Eide ved avdeling for smittevern og beredskap ved FHI skriver i en epost til NTB at de skal få i oppdrag fra departementet hvilke øygrupper som skal vurderes.

- UD har kommet med innspill til Helse- og omsorgsdepartementet om hvilke øygrupper som ønskes vurdert som separate regioner, basert på hvilke regioner som ECDC rapporterer på, og hvor det enten normalt eller per i dag går direktefly fra Norge, skriver Eide.

Les også: Storbank nekter uvaksinerte å møte opp på jobb

Inkluderes i reisekart fra neste uke

Øyene vil bli vurdert etter samme terskelverdier som andre land i EØS/Schengen og Storbritannia, opplyser Eide.

Fra 5. juli endres terskelen for hva som er et grønt land, og man slipper innreisekarantene når man kommer hjem fra land i EØS/Schengen og Storbritannia med færre enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene. Mindre enn 4 prosent av alle koronatestene må også være negative.

Tallene FHI vurderer når de tegner opp smittekartet, er fra D et europeiske smittevernbyrået (ECDC). De rapporterer på regionnivå. Aktuelle regioner er Kanariøyene i Spania (med blant annet Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote), Balearene (med blant annet Mallorca, Menorca, Ibiza), Azorene og Madeira i Portugal, Sicilia og Sardinia i Italia, og en rekke øygrupper i Hellas, som omfatter blant annet Kreta, Samos, Mykonos, Ios, Kos, Korfu og Rhodos.