RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åpner Shtokman-døren for Statoil

Sist oppdatert:
Statoil er igjen aktuell som deltager i det russisks gasseventyret i Barentshavet.
Den russiske avisen Vedomosti skriver nå at Statoil er i ferd med å bli invitert til å delta i Shtokman utbyggingen igjen. Statoil er ikke alene, den amerikanske oljegiganten ConocoPhillips er også blant de som kan få sjansen til å delta på utbyggingen av Gazproms kjempefelt.

Avisen siterer kilder tett på Gazprom som sier at Statoil kan få 10 prosent av første utviklingsfase av Shtokman-feltet. ConocoPhillips kan få 14 prosent.

Gazprom skal nå har inntatt holdningen om at det kan være viktig å invitere amerikanske firmaer til prosjektet for å unngå at forholdet mellom Russland og USA forsures. Frem til nå er det kun det franske oljeselskapet Total som har blitt invitert til å bli med på utbyggingen av første fase. Total har 25 prosent andel av prosjektet til 18 milliarder dollar eller rundt 105 milliarder kroner.

Den russiske gassmonopolisten vil selv beholde over 50 prosent av selskapet som er operatør, men vil fortsette samtalene med både ConocoPhillips og Statoil for de resterende 24 prosentene. Gazprom har ikke ønsket å kommentere saken overfor Vedomosti.

Gazprom has said it would keep 50 percent in the company-operator but would continue talks with both Conoco and Statoil on the remaining 24 percent. The company declined to comment on Thursday.

Shtokman befinner seg i Barentshavet og blir omtalt som et av verdens største gassfelt med reserver nok til å dekke hele verdens behov i ett år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere