Hør gladmeldingen fra Raymond Johansen i klippet under:
OSLO RÅDHUS/AKERSGATA (Nettavisen): - Kjære Oslo, nå skjer det, innledet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på fredagens pressekonferanse.
Deretter fortalte han at det som gjenstår av trinn 2 i gjenåpningen, innføres fra onsdag 26. mai.
Les også: Disse lettelsene gjelder nasjonalt fra neste uke: - Betyr en mer normal hverdag
Det betyr åpning for alkoholservering til klokken 22, restauranter og kafeer får igjen ta imot sittende gjester, treningssentre og svømmehaller, teatre, kinoer, museer og konsertsteder får åpne igjen. Det åpnes for arrangementer innendørs for inntil 20 personer når det er faste, tilviste plasser.
– Vi tar et stort steg mot en gjenåpnet by og et stort steg tilbake til den hverdagen og det bylivet som vi har savnet så lenge, sa byrådslederen.
Johansen opplyste at kravet om matservering bortfaller 27. mai, på linje med de nasjonale reglene.
Fakta om lettelser i koronatiltakene i Oslo
Disse lettelsene innføres i Oslo onsdag 26. mai:
* Kafeer, skjenkesteder og restauranter kan åpne igjen, og det åpnes for skjenking til klokken 22.
* Treningssentre og svømmehaller åpner, men strenge begrensninger på antall, strenge krav til avstand, og forbud mot gruppetrening.
* Det åpnes for innendørs trening og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år på grupper inntil 20 personer.
* Kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder kan åpnes for inntil 20 personer om gangen på faste tilviste plasser.
* Museer og gallerier kan åpne med samme antallsbegrensninger som gjelder for butikker og lignende.
* Arrangement innendørs for opptil 20 personer når det er faste tilviste plasser. Dette inkluderer også gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.
* Utendørs åpnes det for arrangement for inntil 50 personer med faste tilviste plasser eller for 30 personer hvis det ikke er faste plasser.
* Fritidsklubber åpner for inntil 20 personer om gangen.
Kilde: Oslo kommune
- En stor milepæl
- Dagen i dag er en stor milepæl. Nå avslutter vi den sosiale nedstengingen av Oslo som har vært helt siden november, sa byrådslederen.
Johansen sa at gjenåpningen vil bidra til å få mange som har vært permittert eller har blitt arbeidsledige, tilbake i jobb.
Les også: WHO advarer Norge og resten av Europa før sommerferien
- Godt forberedt
Handelsnæringen jubler også over åpningsnyhetene som ble presentert fredag:
- Det er nå på tide og svært gledelig at de nå får åpne opp igjen. Bransjen er godt forberedt, og vi er trygge på at smittevernhensyn vil bli godt ivaretatt, sier administrerende direktør Bjørn Næss Oslos Handelsstands Forening.
Noen timer før pressekonferansen varslet regjeringen at Norge kan gå løs på trinn to i gjenåpningsplanen fra og med torsdag 27. mai.
Les også: Regjeringen varsler koronasertifikat i juni
Johansen legger til at breddeidretten for voksne antakeligvis fortsatt er skuffet.
- Vi viderefører en nasjonal begrensning. Det kan virke inkonsekvent, men noe av det viktigste er at vi ikke slipper opp over alt.
- Det kan ikke være noen tvil om at Oslo-folk har tatt mest ansvar, sier Johansen videre.
Trosset FHI-råd
FHI rådet riktignok Oslo kommune til å vente med å åpne for alkoholservering før effekten av 17. mai-feiringen var vurdert, men byrådslederen mener det fortsatt er riktig å åpne nå.
I den endrede koronaforskriften for Oslo kommune kommer det fram at Folkehelseinstituttet mente det var best å vente med å åpne skjenkekranene.
- Det er helt riktig at FHI har gitt en vurdering om å utsette åpning av skjenking, og at smittevernoverlegen ønsket å skille mellom utendørs og innendørs skjenking, sier Johansen.
Han viser til at byrådet må ha tiltak som er forholdsmessige og at smittetallene har gått ned. Også tilliten befolkningen har til reglene, har bidratt til at byrådet fatter et annet vedtak enn det FHI anbefalte.
- Vi oppfattet det som veldig riktig nå å treffe dette tiltaket, sier Johansen.
Vil ikke heve pekefingeren
Byrådslederen kom også med svar til Nettavisens spørsmål om det individuelle ansvaret vedrørende alkoholservering.
- Raymond, har du noen råd eller formaninger å gi oss nå når du gir oss flere muligheter igjen? Det er kanskje litt oppdemmet festbehov der ute.
- Om jeg hever pekefingeren én gang til får jeg kjeft av kona mi, så det skal jeg ikke. Men det å komme med veldig sterke anmodninger om å holde avstand, det har i hvert fall vist seg gjennom hele pandemien har vært svært vellykket, svarte Johansen til Nettavisen.
Hør Raymond Johansens nachspiel-råd her:
- Du må ikke på nachspiel
- Evnen til å respektere og holde avstand, bruk munnbind når det er påkrevet - de tingene hjelper og er med på å hindre smitte. Det er fortsatt den britiske smittevarianten som dominerer, så når man er ferdig klokka 22 går det an å dra hjem. Om det så er en anmodning; du må jo ikke følge opp med et nachspiel på et eller annet sted akkurat den perioden vi har nå, hvor du er usikker på hvem du omgås med, la han til og supplerte med at man kan lese litt mellom linjene om hva han mente om det siste.
Les også: 6000 elever tok hurtigtest – bare tre var positive
Kan ikke garantere
Oslo tar et stort steg mot en mer normal hverdag i neste uke. Men byrådslederen sier han ikke kan garantere at Oslo ikke kan stenges på ny i fremtiden.
Johansen sier at deres mål hele veien har vært at når Oslo gjenåpner, skal det være for godt.
– Men kan jeg i dag garantere at vi ikke igjen må innføre strenge tiltak? Nei, det kan jeg dessverre ikke, sier Johansen, og peker på at Oslo har måttet håndtere til tider svært høye smittebølger.
– Vi må tilpasse våre planer til situasjonen her og nå. Derfor valgte vi i første omgang å dele opp trinn to. Vi kan også måtte justere på gjenåpningsplanen ut fra utviklingen framover, sier han.
Beskjed til de engstelige
Johansen har også et eget budskap til dem som er engstelige for at Oslo åpner opp neste uke:
– Men det er nok også dem som kan bli litt engstelige av dette, og som kan være bekymret for om vi åpner for mye. Det synes jeg vi skal ha stor forståelse for, sa byrådslederen.
– Mange er redde for å bli smittet, også blant dem som ikke har blitt vaksinert. Folk skal tilbake på jobb, i for eksempel serveringsbransjen, og kan være bekymret for at de nå skal være rundt mange mennesker, la han til.
Johansen oppfordret videre alle til å vise hensyn til hverandre i gjenåpningen av hovedstaden.
Avisa Oslo meldte i forkant at byrådet ville annonsere at det igjen blir lov å skjenke alkohol i hovedstaden etter en lang periode med skjenkestopp.