CAFE FIASCO (Nettavisen): Som meteorologen sa onsdag morgen, de mange serveringsstedene som skrudde på ølkranen onsdag, kunne ikke fått bedre vær.
Se video-intervju øverst i saken!
Like ved Oslo S finner vi Cafe Fiasco, som Mille Sandvik har drevet i mer enn 30 år.
- Hva er nytt når dere nå starter opp igjen?
- Det er færre sitteplasser og flere ansatte på jobb. Vi er mer restriktive med hvem vi serverer og hvordan vi gjør det, forklarer hun.
Les også: Første utepils: - Dette er min Syden-tur
- Vi måtte godta den betingelsen
- Hva skjer hvis dere ikke følger de retningslinjer dere er pålagt?
- Hvis kommunens skjenkekontrollører tenker at vi ikke følger de reglene som nå er innført, har vi underskrevet på at de kan stenge oss umiddelbart, sier Sandvik.
Les også: Ølkranene åpner igjen: - Kunne ikke fått en bedre dag
- Det er drastisk?
- Det er super-drastisk, men for å få lov til å gjenoppta skjenkingen av alkohol, måtte vi underskrive på det, godta den betingelsen fra kommunen.
- Hvordan var det å kunne åpne i dag?
- Vi gikk til innkjøp av svært flagg og feirer så godt vi kan. Vi skulle så gjerne hatt en stor åpningsfest, så den får vi ta igjen senere. Vi er kjempe-happy for å kunne åpne igjen, sier den erfarne lederen entusiastisk.
Les også: Tjener millioner på Fiasco: – Ikke mange forunt å feire 30 år i denne bransjen
Maks fem personer
Selv om vi altså langsomt beveger oss mot en slags «normalitet», gjelder flere restriksjoner enn før.
Oslo kommune stiller følgende krav til serverings- og skjenkesteder:
- Kun de som har registrert seg hos Næringsetaten kan skjenke alkohol
- Det skal utarbeides en egen risikovurdering for smittevern
- Bordservering
- Flere enn fem personer skal ikke være sammen i gruppe med mindre de er en del av samme husholdning
- Det skal være 2 meter avstand mellom ulike grupper av gjester, eller en likeverdig løsning som gir minst like god beskyttelse (f.eks. skillevegger)
- Serverings- og skjenkesteder bør, så langt det er praktisk mulig, tilrettelegge for at det er minst en meters avstand mellom alle gjester
- Skjenketid til kl. 23.30 og åpningstid til kl. 24.00
- Solid økonomi i bunnen
- Gjennom dine 30 år, har du opplevd noe lignende?
- Nei, dette er første gang vi har opplevd en situasjon hvor vi dessverre har måttet stenge, sier Mille Sandvik til Nettavisen.
- Hvordan har disse ukene vært?
- De har vært veldig spesielle, fordi de har rammet hele samfunnet. Det har vært restriksjoner og begrensninger på det aller meste, reflekterer hun.
- Vi har sett at mange i din bransje har gått konkurs. Hvordan har du klart å overleve?
- Vi har drevet i så mange år og har en solid økonomi som gjør oss rustet til å tåle en slik situasjon.
Det er knyttet stor spenning til regjeringens pressekonferanse torsdag 7. mai klokken 18 om hvilke nye tiltak som skal gjelde i Norge fremover.