Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet Oscar-utdelingen med spark til Weinstein

Jimmy Kimmel åpnet årets Oscar-galla med et spark til Hollywood-mogulen Harvey Weinstein. Det er den første utdelingen etter metoo-kampanjen.

Kimmel kom med flere småstikk rettet mot Weinstein, blant annet da han beskrev Oscar-statuetten:

– Han holder hendene sine der du kan se dem, og viktigst av alt, har ingen penis, spøkte Kimmel.

Han gjorde også et poeng av at Weinstein er den andre personen i historien til å bli sparket ut av Oscar-akademiet. Kimmel roste også flere av kvinnene som har anklaget Weinstein for overgrep og seksuell trakassering.

– Vi kan ikke lenger tillate dårlig oppførsel. Verden følger med på oss. Vi må gå foran med et godt eksempel. Og sannheten er at om ikke vi lykkes her, hvis vi ikke klarer å jobbe sammen for å stanse seksuell trakassering på arbeidsplassen, vil kvinner fortsette å oppleve trakassering hele tiden overalt, sa Kimmel.

Storeslem for «The Shape of Water»

«The Shape of Water» vant Oscar for beste film da prisen ble delt ut for nittiende gang.

Filmens regissør Guillermo del Toro vant også en Oscar for beste regi. «The Shape of Water» var nominert i 13 kategorier, flere enn noen andre i årets utgave av den gjeve filmprisen.

– Jeg vil oppfordre alle andre som har et ønske om å fortelle om virkeligheten med fantasi, til å gjøre det. Dette er en dør. Spark den åpen og kom inn, sa del Toro.

Den mexicanske regissøren har selv beskrevet filmen som «et vågestykke». Den er en blanding av drama, romantikk, science fiction, den kalde krigen-thriller, skrekk og litt musikal attpå. Handlingen foregår i 1962 og innledes med at et forskerteam fanger en amfibieskapning som de sperrer inne i en tank.

En stum vaskedame blir interessert i skapningen og forelsker seg like så godt i den: Samtidig er krefter ute etter å ta livet av amfibieskikkelsen, som de mistenker for sovjetisk spionasje.

Chile vant Oscar for beste fremmedspråklige film

Den chilenske filmen «A Fantastic Woman» vant Oscar for beste fremmedspråklige film. Dermed nådde ikke svenske «The Square» opp.

Svenske Ruben Östlunds film stakk av med en Gullpalme i Cannes, men det holdt ikke til en Oscar. «The Square» utspiller seg i kunstverdenen og kretser omkring en kunstinstallasjon i Stockholm, «Rutan», med temaet tillit.

Også Norge og Danmark var med i konkurransen, representert ved caster Gunhild Enger og hovedrolleinnehaver Claes Bang.

De andre nominerte i kategorien var libanesiske «The Insult», russiske «Loveless» og ungarske «On Body and Soul».

Beste mannlige hovedrolle

Gary Oldman vant Oscar for beste mannlige hovedrolle i rollen som britenes nasjonalhelt Winston Churchill i filmen «Darkest Hour».

Han konkurrerte mot Timothée Chalamet i «Call Me By Your Name», Daniel Day-Lewis i «Phantom Thread», Daniel Kaluuya i «Get Out» og Denzel Washington i «Roman J. Israel, Esq.»

Oldman vant også en BAFTA i samme kategori for samme rolle i februar.

Beste kvinnelige hovedrolle

Frances McDormand vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri». McDormand spiller en kvinne som kjemper for å få oppklart drapet på datteren etter at det lokale politiet har mislyktes i å pågripe gjerningsmannen.

Det er andre gang McDormand vinner Oscar for denne kategorien, den første gangen var for «Fargo» i 1996. Hun har vunnet tre andre Oscar-priser for beste birolle.

De andre nominerte i kategorien var Sally Hawkins i «The Shape of Water», Margot Robbie i «I, Tonya», Saoirse Ronan i «Lady Bird» og Meryl Streep i «The Post».

Prisen skulle egentlig deles ut av Casey Affleck, men etter at Affleck ble beskyldt for seksuell trakassering ble den delt ut av skuespillerne Jennifer Lawrence og Jodie Foster.

Sam Rockwell, som spiller en av politimennene McDormands rollefigur retter sin fortvilelse og sitt sinne mot, fikk prisen for beste mannlige birolle.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Kommentarer til denne saken