Apple for fattiglusa

Foto: (Apple)

Lille iPod shuffle gir deg Apple-feelingen for en billig penge.

20.09.10 19:01

[Mobilen.no ]: Billig og Apple er stort sett ikke to ord man ser i samme setning. Men med iPod shuffle får du Apple-feelingen på budsjett. Designen er som vanlig lekker og minimalistisk, og aluminiumsutførelsen virker solid. Her er som alltid på shuffle ingen skjerm, det legger naturlig nok visse begrensninger på brukervennlighet og hvor mye informasjon du får om sangene som spilles. Men til gjengjeld er shuffle veldig, veldig billig.

Knappene er tilbake
Under 400 kroner koster den frimerkestore mp3-spilleren - og da får du to gigabyte med lagringskapasitet til din musikk. For to hundrelapper mer dobler du lagringskapasiteten.

Blir shuffle for liten? Les vår test av iPod nano eller iPod touch i stedet.

I fjor tok Steve Jobs og co shuffle-designet til det ekstreme, og fjernet alle knapper på selve spilleren. Det førte til en del klager, og nå er styreknappene tilbake i en for Apples del sjelden innrømmelse av feil. Det som er beholdt fra 3 gen-versjonen, er VoiceOver-systemet som ved ett trykk leser opp informasjon om artist og tittel på musikken du spiller. Denne funksjonen har fått en egen knapp på toppen av spilleren, ved siden av låsknappen. Sistnevnte skrur spilleren helt av om du drar til høyre, i mellomposisjon spiller den musikken din i rekkefølge, mens helt i venstreposisjon mikser den.

Systemet fungerer bra også i praksis. Riktignok ble Anna Ternheim til Anna Turnhiim, og Sugababes ble lest opp fonetisk – ikke helt heldig. Men norske Raga Rockers og Forbudte følelser ble lest opp av en skandinavisk stemme, og gikk helt fint. Om du vil bla deg igjennom for å finne én bestemt sang, leses sangtittelen automatisk opp om du skipper fort nok fra sang til sang.

Med spillelister
Du kan også bruke VoiceOver for å få informasjon om hvor mye batterikapasitet du har igjen, og spillelister. Klikker du to ganger på VoiceOver-knappen, sier shuffle i fra om batteriet er fullt, på 75 prosent, 50 prosent, 25 prosent eller lavt, etter at den har lest opp sangtittelen.

VIDEO: Vi pakker opp shuffle, nano og touch.

Du kan også ha tilgang på flere spillelister, bare hold inne VoiceOver-knappen og shuffle leser opp hvilke spillelister som er tilgjengelig. For å velge én spilleliste, trykk på play-knappen så snart den leses opp. Har du navnet på spillelistene dine på norsk må du regne med å høre litt ekstra godt etter for å skjønne hva som blir sagt.

Konklusjon
Vi er glade for å se skrollehjulet og dedikerte knapper tilbake på iPod shuffle 4. generasjon. Sammen med VoiceOver gjør det brukervennligheten betraktelig bedre enn på forrige generasjon. Lydkvaliteten er som vanlig bra til å være en såpass liten spiller – dette er ikke for musikk- afficianadosene der ute, men shuffle er en veldig god nummer to-spiller. Bytter du de lydlekkende iPhone-ørepluggene med et sett i litt bedre kvalitet, er også mye gjort.

Muligheten for spillelister og fysiske knapper som lar deg skippe innad i listene gjør shuffle-en til en god spiller for joggefantaster og syklister der ute. Personlig synes vi shuffle-en er for liten og skjermløs til å være vår eneste musikkspiller, men med den nye designen har Apple laget et tilnærmet feilfritt produkt i sin klasse – forutsatt at du ikke har noen problemer med å være bundet til iTunes økosystemet.

Her finner du laveste pris på iPod Shuffle

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Apple

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag