*Nettavisen* Nyheter.

Aps nye nestleder: - Vi må få ro i partiet

Gårdbrukeren fra nord er imidlertid taus om sin forgjenger.

08.04.19 16:03

YOUNGSTORGET (Nettavisen): Lørdag ettermiddag ble Bjørnar Skjæran (52) valgt til ny nestleder i Arbeiderpartiet etter Trond Giske, som måtte gå av etter flere varsler om seksuell trakassering. For de fleste er Skjæran en ukjent person.

- Jeg er en gårdbruker fra ytterst på Helgelandskysten, som i hele mitt voksne liv har vært lokalpolitiker. De siste fire årene har jeg vært fylkespolitiker, og før det var jeg ordfører, forteller den nyvalgte nestlederen til Nettavisen.

Se videointervju med Skjæran øverst i saken.

Taus om Giske-saken

Skjæran har i tillegg til å være gårdbruker og politiker, også sitt eget firma.

- Bakgrunnen min er først og fremst at jeg har vært gårdbruker, men så har jeg alltid hatt arbeid i tillegg. Jeg har hatt mange jobber, og så etablerte jeg på et tidspunkt et lite entreprenørfirma med et par lastebiler og en hjullaster. Så jeg har drevet en typisk bygdenæring i lag med melkeproduksjonen i mange år, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

GÅRDBRUKER: Aps nye nestleder Bjørnar Skjæran er gårdbruker og ukjent for de fleste, men nå vil han jobbe hardt for å øke Arbeiderpartiets oppslutning i høstens kommunevalg. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Var du i tvil om å si ja til å bli nestleder?

- Jeg brukte jo litt tid, men ikke mye tid. Jeg tenker at dette er en utfordring jeg er nødt til å ta hvis partiet ønsker det, sier 52-åringen, som nå altså tar over etter Giske i Aps mektige partiledelse. Men striden rundt sin forgjenger, vil han ikke si noe om:

- Jeg opplever at partiorganisasjonen vår veldig lenge har vært klar for å gå videre, og nå er vi på et landsmøte der vi skal ta beslutninger om hvordan vi rigger oss fram mot det viktige kommune- og fylkestingsvalget som kommer, og så er det det som er fokus, er det Skjæran vil si om den saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Vi er ikke der vi ønsker

Nordlendingen tar nå over som nestleder i en tid der Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene. Med målinger nede på 26-tallet, ligger kan partiet kan gå mot tidenes dårligste kommunevalg, og langt under valgresultatet på 33 prosent i 2015.

- Hva kan du gjøre for å klare å løfte partiet?

- Partiarbeid er lagarbeid, og vi er ikke der vi ønsker å være på målingene. Det er ennå ganske lenge igjen til valget, og vi har en stor jobb å gjøre som hele laget skal gjøre. Og jeg skal ta min tørn i det arbeidet, sier Skjæran.

Les alt om Arbeiderpartiets landsmøte her.

Klikk på bildet for å forstørre.

VALGT: Her blir Bjørnar Skjæran valgt til Aps nye nestleder på landsmøtet på Youngstorget i Oslo lørdag ettermiddag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- Dere ligger an til å tape noen større byer i nord. Hvordan kan du snu den trenden?

- Vi gjorde jo et fantastisk valg i 2015, og det gjorde vi etter å ha tapt stortingsvalget i 2013. Vi kom tilbake og fikk 215 ordførere, og vi tok så godt som alle byene i nord. Jeg har god tro på at vi skal komme langt på den veien også i 2019, sier han, og legger til:

- I utgangspunktet kan vi vinne alle byene, samtidig er det sånn at historien viser at du kan ikke få stang inn overalt. Det kommer til å bli tett mange plasser, og jeg går inn i det egentlig med en ganske stor porsjon med optimisme.

- Nå må vi få ro

Den nyvalgte nestlederen er imidlertid ikke i tvil om en ting:

- Vi har hatt en uro i partiet, der det har handlet om helt andre ting. Da ser vi at vi går tilbake. Det er akkurat det som står i veien for at vi kan nå opp til og se 30-tallet igjen på målingene. Vi må ha ro i partiet, og jeg hører ordførerkandidatene er veldig opptatt av det, sier han til slutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.