Arabere kjøper opp israelsk land

Arabere i Galilea Israel. Mount Precipice utenfor Nazareth nord i Israel

Arabere i Galilea Israel. Mount Precipice utenfor Nazareth nord i Israel Foto: Menahem Kahana (Scanpix/AFP)

Finanskrisen har gitt nye muligheter for arabere i Det hellige land.

Arabisk oppkjøp av store landområder i Galilea nord i Israel har skapt store oppslag i Israel. Flere dusin dekar er kjøpt opp fra private israelske landeiere som måtte selge på grunn av finansielle problemer.

Bønder i Galilea slo seg sammen i et forsøk på å hindre salget, men klarte ikke å samle sammen nok penger. Nå har arabere, med styrtrike arabiske oljesheiker i ryggen, kjøpt opp flere dusin hektar, melder Israel Radio, skriver Haaretz.com.

- Kan ikke gjøre noe
Den israelske landadministrasjonen sier til israelsk radio at staten ikke kunne gripe inn i handelen mellom de to private partene.

Landbruksminister Shalom Simhon sier at dette ikke er hans ansvar.

Men oposisjonspolitikeren Nahman Shai, som sitter i parlamentet for partiet Kadima, konstaterer at denne saken beviser at landreformen, som nylig ble vedtatt i Knesset, er en dårlig reform.

- Åpner for arabiske tyver
Reformen, som vil gjøre det mulig for lokale myndigheter å selge offentlig land til private, er fryktet å gi arabere muligheten til å kjøpe Israel.

- Det alle fryktet har skjedd. Israelsk land blir nå solgt til høyeste bud. Reformen til den israelske landadministrasjonen er et smutthull som vil bli brukt av tyver. Som forventet vil den tiltrekke seg utenlandske arabiske investorer som til slutt vil sikre seg kontrollen med et betydelig område av Israel, skriver Shai i følge Jerusalem Post.

Statsminister Benjamin Netanyahu forsvarer landreformen og sier at Israel ikke vil bli solgt til arabere selv om private nå kan kjøpe land fra staten. Han påpeker at fordi 93 prosent av Israel er eid av staten, skaper det mye unødvendig byråkrati som ingen ønsker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.