Gå til sidens hovedinnhold

Arbeid som varmer

Snøflakene virvler i luften. Himmelen henger tung og grå over de gule brakkene på Etterstad. I andre etasje på kontoret til Operasjon Ved Oslo er Nils Andersen i gang med dagens kontorarbeid.

ETTERSTAD: Et tre dingler horisontalt utenfor vinduet. En kranbil løfter store trestammer ned fra lasteplanet. Flere karer er i gang med motorsag, vedkløyver og sirkelsag. Duren fra maskinene går jevnt. Vedstablene er store. Under et overbygg står tre karer og fyller sekker med ved.

– Dette er menn med brukbar rygg og god helse, menn i 60-årene og helt opp til 90 år, forklarer Nils Andersen og nikker mot arbeidet som foregår nede på gårdsplassen.

KLIKK HER, OG SE BILDESERIE! Operasjon Ved

– Her er det sosialt og et bra miljø. Vi fleiper med hverandre og prater sammen, sier Nils Andersen og smiler.

Lunsjpause på anlegget

Nils ble født på Majorstuen i 1932, men familien flyttet til Vålerenga etter få år. Friluftsliv og speideren har vært hans fritidsinteresser, i tillegg til frivillig arbeid i Lions Tveita og Operasjon Ved. Han og de andre karene har fortsatt god helse og liker å ha noe å holde på med.

– Dunk. Ytterdøren smeller opp.

– Tramp, tramp. 10-12 menn i arbeidsklær tramper opp trappen og inn i et stort og enkelt innredet rom i andre etasje. Langsiden i rommet består av vinduer. Mange små respatex-bord er satt sammen til et stort spisebord midt i rommet. På kortveggen henger en forstørret sjekk og i motsatt hjørne står en kaffeautomat.

– Hvordan gikk kampen i går? spør en kar i blå kjeledress.

– Åh, nydelig. Vi vant, svarer han med rød jakke og svart cap.

Sport, båt, bil og tipping er noen av temaene. Praten går lett, latteren sitter løst og de medbrakte matpakkene går ned på høykant.

En av karene slår på glasset og alle blir stille. Det er tid for dagens quiz som er Dagsavisens 12 spørsmål. En leser spørsmålene, de andre lytter og svarer.

Operasjon Ved Oslo

Operasjon Ved kjører ut gratis ved til de som trenger det. Organisasjonen er basert på frivillig arbeid og startet i 1970. Initiativtaker var en journalist i Aftenposten. Det startet som en spontanaksjon, og er i dag et permanent humanitært tiltak for eldre og uføre i Oslo. Oslo kommune har støttet tiltaket fra starten av.

KLIKK HER, OG SE BILDESERIE! Operasjon Ved

Nils har vært med på utkjøring siden 1975 og i styret fra 1997. På dagtid jobber han på kontoret. Han søker om midler fra legater, fond, Oslo kommune, Lionsklubber og bedrifter. Kundekartoteket oppdateres med nye kunder og sletting av utgåtte. Ved som skal avleveres eller hentes fra givere må organiseres.

Siden 1990 har Operasjon Ved ikke hatt behov for å kjøpe ved. Operasjon Ved har i løpet sin 40 år lange eksistens, vært i Ni-timen, på NRK TV og blitt omtalt i flere aviser.

– Det er godt at folk kjenner til oss, da får vi mer velvilje, mener Nils.

Sosialt

Nils snakker rolig og dempet. Han er beskjeden på egne veier, men forteller gjerne om andres deltakelse og bidrag. Livet går sin vante gang og det er nettopp slik Nils liker det. Kontoret er ryddig og permer står pent ordnet i hyllene. Innredningen fører oss tilbake til et annen tid; gulvet har linoleum, en brun 70-talls stressless står ved døren og gardinene er brune- og grønnstripete. Veggene er pyntet med utklipp fra aviser og vimpler fra klubber de har hatt på besøk av. Det skarpe blå lyset på PC-skjermen vitner om en nyere tid.

I tillegg til det daglige arbeidet gjør de frivillige også hyggelig ting sammen. Han forteller om sommerturer til Kiel, København, Telemark kanalen eller Sandefjord-Strømstad som arrangeres av Operasjon Ved sin velferdsorganisasjon «Jordalpensjonistene». Hvert år arrangerer også velferdsorganisasjonen sildebord med øl og akevitt, og julebord med ledsager.

– «Jordalpensjonistene» har sitt eget budsjett for velferd, forklarer Nils.

Vaktkontoret

Telefonen ringer stadig. Reidar Sørensen sitter på vaktkontoret i første etasje denne formiddagen. Han svarer telefon og skriver kjørelister til kveldens utkjøring.

Reidar Sørensen kniper øynene, rynker pannen og gnir seg i ansiktet med hele håndflaten.

– Nils er en kreativ person og en ordensmann. Han finner ut av ting og stopper ikke opp. Om noe må forandres, så gjør han det. Han har gjort mye etter egne tanker, forteller Reidar.

Telefonen ringer igjen.

– God dag, det er Operasjon Ved, svarer Reidar.

– Har du aldri mottatt ved fra oss før? spør han.

– Kan jeg få navn og telefon og adresse først. Reidar noterer raskt.

– Hva har du å fyre i? vil han vite.

– Og hvordan har du det ellers? fortsetter han med blid stemme.

– Ja, ja, det er mer enn nok info. Du vil bli ringt opp dagen før vi kommer og leverer, avslutter Reidar før han legger på. Damen var enke, bodde alene og var uføre. Hun er nå registrert og ved blir kjørt ut henne ved neste mulighet.

– Interessant jobb, vi kommer borti så mange forskjellige folk, sier Reidar og smiler lurt.

– Dette er ingen organisasjon, ingen over og ingen under. Alle vet hva de skal gjøre og det går veldig bra.

En kveld i november

Klokken er seks på kvelden. Ute er det kaldt og mørket har lagt seg over byen. Under lykten på gårdsplassen på Etterstad står to ferdiglastete biler, 66 sekker på hver bil som skal kjøres ut av to Lionsklubber. Nils er også med på noen utkjøringer av ved på kvelden. Fra spiserommet i andre etasje skinner lyset i vinduene. Seks blide menn fra Tveita Lionsklubb har møtt opp i kveld for å være med på den ene bilen.

– Hei, Arvid. Kom å få litt kaffe og wienerbrød. Nils peker mot et fat som står på bordet.

– Ja, vi må ha litt kaffe og wienerbrød før vi skal ut, svarer Arvid Paulsen og smiler bredt.


Kveldens sjåfør, Bjørn Sjølstad, sitter og ser på kortene som viser hvor de skal kjøre i kveld.

I kveld er Nils Andersen, Arild Eriksen, Norman Hurum, Bjørn Sjølstad, Arvid Paulsen, Erling Kristiansen samlet rundt bordet. De spiser wienerbrød og drikker kaffe mens de snakker om dagligdagse ting.

– Kom og få vest. En av karene deler ut refleksvester med logo på.

Til tross for det sure været, er disse karene like blide. Lastebilen har plass til syv personer i tillegg til lasten. Bjørn som har lang erfaring med lastbilkjøring, stiger inn i førersettet på den slitne Mitsubishi’en fra 90-tallet. Praten fortsetter når alle er inni bilen. Uhøytidlig og tøysete ler de av hverandre. Nils sitter i forsetet med lommelykt og leser opp første adresse. Han er lommekjent i området og loser sjåføren gjennom gatene til de kveldens adresser.

Glade mottakere

Lastebilen krabber opp en bratt bakk, inn på en smal gangvei og helt frem til inngangen til kveldens første kunde. Nils hopper ut først. Han ringer på og Haldis Korsan åpner døren.

– Dere er noen kjekke karer, dere gjør en fantastisk jobb, utbryter Haldis Korsan.

– Hvor skal vi bære veden? spør Nils.

– Ned i kjelleren, svarer Haldis og åpner døren på vidt gap. De pensjonerte mennene bærer sekkene ned i kjelleren til rekkehuset.

– Det er ingen sak å bli gammel når jeg får dere innom, sier Haldis da de er på vei ut og rekker dem en sjokoladeeske.

Neste adresse tilhører en boligblokk. En eldre dame kommer ned og åpner ytterdøren. Hun gjenkjenner en av dem og slår av en prat. Med hver sin tunge sekk ved på ryggen går de pensjonerte mennene til anvist bod nede i kjelleren.

– Nesten ikke til å tro. Det er så flott at jeg ikke har ord for det, sier en glad og takknemlig Randi Wold.

To og en halv time senere skramler lastebilen mot anlegget på Etterstad med seks like blide karer. Ute er det blitt enda kaldere. Noen få stjerner er å se på den mørke himmelen. 900 kunder i Oslo får seks sekker ved som gir varme to ganger i løpet av vinteren. I kveld har 66 tunge vedsekker funnet veien til 11 glade mottakere. Å se hvor glade disse menneskene blir er en god motivasjon for de frivillige.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet