*Nettavisen* Nyheter.

Arbeidere evakuert i Fukushima

Foto: Ap (Ap)

Flere arbeidere ble evakuert ved kjernekraftverket etter at det begynte å stige røyk fra reaktor 3.

22.03.11 04:32

Mandag ettermiddag lokal tid begynte det å stige grå røyk opp fra brenselsbassenget ved reaktor 3 i Fukushima, melder nyhetsbyrået Kyodo. Dette førte til at noen arbeidere på stedet ble evakuert. Men det er ikke påvist noen endringer i strålingsnivået.

Mye tyder på at røyken skyldes damp fra bassenget hvor det oppbevares brukte brenselsstaver. De brukte brenselsstavene inneholder fortsatt mye radioaktiv stråling som kan bli frigjort ved en nedsmelting.

- Vi har snart kontroll
Samtidig meldes det om at arbeiderne har klart å gjenopprette strømforsyningen til tre av de skadde reaktorene ved kraftverket. Målet er å få kjølesystemene i gang igjen innen kort tid.

- Det har vært en viss positiv utvikling de siste 24 timene, men situasjonen er fortsatt alvorlig, sier en høytstående tjenestemann fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Graham Andrew, melder BBC.

Japanske myndigheter er imidlertid langt mer optimistiske i sin vurdering av situasjonen.

- Vi betrakter det slik at vi snart nærmer oss det stadiet hvor vi har kontroll over situasjonen, sier talsmann for regjeringen og visestatssekretær Tetsuro Fukuyama.

Stråling i matvarer
Japanske myndigheter opplyste i helgen at det var påvist små verdier med radioaktiv stråling i matvarer produsert i Fukushima-området. Det førte til at myndighetene la ned forbud mot salg av matvarer fra Fukushima-området, deriblant melk og spinat.

I tillegg er det påvist små mengder i drikkevannet i Fukushima.

- Verre enn først antatt
Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste mandag at problemet med matvarene trolig er verre enn først antatt.

- Folk i Japan bør være forsiktig med hva de inntar av mat og drikke, sier talsmann for WHOs Asia-avdeling, Peter Cordingley, melder CNN.

I utgangspunktet var det knyttet fare til matvarer som var produsert innenfor en rekkevidde på 30 kilometer fra kraftverket. Nå opplyser Cordingley at kuer, og melken som de produserer, utenfor 30-kilometerssonen er rammet av radioaktiv stråling. I tillegg skal spinat, som er produsert 120 kilometer fra kraftverket, være rammet.

Det offisielle antallet på omkomne etter jordskjelvet og tsunamien er oppjustert til 8450, mens nesten 13.000 mennesker er fortsatt savnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag