Like før klokken 1600 mandag gikk elleve personer til aksjon mot ett av Statnetts helikoptere ved Fossen Bratte i Samnanger. Helikopteret brukes i arbeidet på kraftlinjen Sima- Samnanger i Hardanger.

Spontant
- Det er en spontan aksjon. Mange av oss er medlemmer av Hardangeraksjonen, som sitter rundt helikopteret og hindrer det i å jobbe, forteller Håvard Gjerde, styremedlem i Hardangeraksjonen, til BA.

- Vi er mastemotstandere som sitter her på individuelt grunnlag, legger han til.

Aksjonen hindrer ifølge Gjerde helikopteret fra Statnett i å få utført flyginger, og dermed monteringen av master i området.

- Først sa vi at vi ville sitte der til klokken 1900 når de vanligvis avslutter flygningene, men nå er det snakk om at de kan fly senere. Noen snakker opp å slå opp telt, og bli her så lenge de kan, sier han.

- Hva vil dere oppnå med denne aksjonen?

- Vi vil vise folk at vi er ute i felten og at vi er flere som er villige til å gå langt for å få en omkamp om denne saken, sier Gjerde.

Satt fast i fjellet
Kommunikasjonssjef i Statnett, Irene Meldal, forteller at helikopteret skulle vært brukt til å hente tilbake arbeidere som var på jobb på fjellet.

- Det er arbeidere fra et entrepenørskap som sitter fast på fjellet. Aksjonistene er klar over at det er dette helikopteret skal brukes til, sier hun.

Statnett gav aksjonistene frist til klokken 1900 til å fjerne seg før de kontaktet politiet.

- Dette handler om personsikkerhet, og det er det viktigste når vi skal gjennomføre et byggearbeid. Hvis aksjonistene velger å fortsette må vi av hensyn til arbeiderne be politiet om hjelp, sier Meldal.

Klokken 2000 forteller hun at de fikk rekvirert et annet helikopter for å frakte arbeiderne ned.

- De har kommet hjem til hus og mat, sier hun.

Har kontaktet politiet
Aksjonistene har valgt å fortsette å forsøke å hindre byggingen. Statnett har nå tatt kontakt med politiet for å få dem fjernet.

- Vi har bedt politiet om bistand for å få dem vekk. Ved tidligere aksjoner har det blitt gjort sabotasjeforsøk på materialer, og det kan være veldig skummelt. Det er ingen grunn til å tro at dette vil skje denne gangen, men vi tør ikke å ta sjansen på det, sier Meldal.

Les flere saker hos BA.no