Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet langer ut mot det som skjer på flyplassene: - Det kan ikke være sånn her

Ap sier det virker som at justisministeren ikke har kontroll på «karantenehotellkaoset». Nå har sjømenn tatt advokat for å komme unna ordningen.

11. juni kommer regjeringen med karantenepass, etter krav fra Stortinget.

Regjeringen gir også fritak for karantenehotell for fullvaksinerte personer, samt de som allerede har vært smittet av koronaviruset.

Les mer: Koronasertifikatet klart neste fredag

Men Arbeiderpartiet er ikke fornøyde. De ber regjeringen rydde opp i ordningen for karantenehotell, som de mener er kaotisk.

– Vi er 15 måneder inn i en pandemi og det ser ikke ut som at justisministeren og departementet sørger for gode nok informasjonskanaler. Det må jo være noe med kommunikasjonen som er gærent, for til og med politiet ser ikke ut til være helt sikre på hvilke regler som gjelder.

Det sier justispolitisk talsperson i Ap, Lene Vågslid, til Nettavisen.

Bingo

Nettavisen har vært i kontakt med sjøfolk som har opplevd ulik behandling. Etter flere uker i isolasjon på båten i England havnet Kim Lekva Velve (38) i karantenehotell på Værnes over helga.

Han ble rystet av det svake smittevernregimet som møtte han på flyplassen.

– Det som er helt bak mål er at når du skal i karantenehotell så blir du stuet inn i en full hotellbuss med innenlandsreisende. Hvis jeg var smittet så kunne jeg ha smittet en buss full av reisende fra Oslo og Bergen, fordi man ikke har egen buss for karantenehotell.

Les også: Omstridt «politiforening» fikk millioner i offentlige midler til kurs og konferanser

I løpet av helgen kom det fram at ikke alle i politiet fikk med seg detaljene i de nye karantenebestemmelsene. Det førte til ulik praksis.

To kollegaer av Velve landet på Gardermoen, hvor karantenehotell ikke var noe tema i passkontrollen.

– Vi måtte ikke argumentere eller krangle på noe som helst. Vi la fram dokumentasjonen og ble sendt rett gjennom, forteller Odd Sørensen (48).

– Hva sa politiet?

– Skal dere i hjemmekarantene? Ja, svarte vi. Ok, da må dere ha en fin dag, sa politiet.

– Det kan ikke være sånn her

– Det går ikke an å drive med karantenebingo. For at folk skal ha tillit og beholde dugnadsånden intakt kan det ikke være sånn her. Man kan ikke bli behandlet forskjellig i forhold til hvilke flyplass du lander på eller om du lander et sted hvor karantenehotellet er fullt.

Vågslid mener justis- og beredskapsministeren har vært fraværende i diskusjonen om karantenehotell.

– Jeg skulle gjerne ha hørt fra Justisministeren og om hun har kontroll, for det virker jo ikke sånn.

Les også

Lan Marie Berg (MDG) under grilling om milliardsprekken: - Gjorde meg dypt bekymret

Advokat: – Ikke forholdsmessig

Sjøfolk som lever isolert på båt krever nå å få unntak for karantenehotell når de kommer tilbake til Norge.

Vågslid sier hun har sympati for sjøfolket, som ofte må bruke store deler av fritiden sin på land på karantenehotell.

– Jeg skjønner at sjømenn føler seg dårlig behandlet, for det blir de, sier hun.

Norsk Sjøoffisersforbund har gått så langt at de har tatt advokat for å vurdere om karantenehotell er lovlig.

På oppdrag fra forbundet har Advokatfirmaet Hjort vurdert forholdsmessigheten av karantenehotell for sjøfolk. Der har de konkludert med at inngrepet ikke står i stil med smittefaren, og at dette ikke er godt nok vurdert av regjeringen.

– Denne gruppen lever under svært strenge smitteverntiltak. Når staten går inn med et meget inngripende tiltak, så må det ligge grundige begrunnelser bak, sier partner Kristian Brandt i Hjort.

Les også: Ekspert: - De streikende får neppe mer i kroner og ører

– Departementet har gjort en overordnet vurdering av forholdsmessigheten med karantenehotell, men har ikke gått nærmere inn på konkrete tilfeller. Det kan godt være at karantenehotell er forholdsmessig for noen, men det er det ikke for sjøfolk.

Han peker særlig på landslaget i fotball, hvor spillerne kun får en tredagers karantene ved hjemreise til Norge. Begrunnelsen med strengt smittevern under landslagsoppholdet i utlandet ligner på det sjøfolk opplever, sier Brandt.

– Begrunnelsen bak landslaget slipper karantenehotell er lignende den som gjelder denne yrkesgruppen.

Krever unntak

I lys av rapporten krever forbundet å få unntak fra karantenehotell. Onsdag hadde de et møte med justisdepartementet.

Der anerkjente departementet at situasjonen er vanskelig for sjøfolk, og at de gjør løpende vurderinger av tiltakene.

Les også: Fylkeslag krever Vedum som statsministerkandidat

Direktør Hans Sande i Sjøoffisersforbundet fikk dermed ingen lovnader om unntak. Han forklarer hvorfor sjøfolk bør være under andre regler på følgende møte.

– For det første oppholder ikke sjøfolket seg i utlandet, men inne i egne skip på utenlandske kaier. Dette gjør at flere opplever karantenehotellene som en større smitterisiko enn selve båtturen.

– For det andre går denne ordningen også drastisk ut over fritiden til sjøfolket. Flere bruker store deler av egen fritid i karantene, hvilket naturligvis fører til mindre tid med venner og familie.

Dersom ordningen ikke ikke blir endret, er Sande bekymret for sjøfolkets psykiske helse og hevder at regelverket strider mot både den norske grunnloven og folkeretten.

– Norge har selvfølgelig behov for effektive smitteverntiltak, men i dette tilfellet kan ikke sjøfolket sammenlignes med andre som arbeider i utlandet.

Midlertidig løsning

Statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i justis- og beredskapsdepartementet sier at målet er at alle som ankommer Norge skal møte de samme reglene.

– Vi skal selvsagt tilstrebe like regler for alle som ankommer Norge. Derfor endret vi i forrige uke reglene slik at det er smittesituasjonen i landet du kommer fra som avgjør karantenetype og unntakene skal det søkes om på forhånd hos UDI, ellers er det veldig få unntak.

Hiim retter en pekefinger mot Oslo kommune, som har innrømmet en feilvurdering da hockeylandslaget nylig slapp karantenehotell.

– Så vil det selv om vi har gjort reglene enklere så vil det fortsatt kunne skje feil slik som i Ap-styrte Oslo i går, hvor en gruppe ble sendt hjem uten at det var grunnlag for det.

Departementet viser også til de nye innstruksene fra helsedepartementet.

– Nå slipper man å være på karantenehotell hvis man i grensekontrollen kan logge seg inn på helsenorge.no og vise at man er vaksinert eller har hatt korona. Trenger man hjelp til innlogging vil politiet bistå. Papirutskrifter eller andre lands dokumentasjon er ikke verifiserbare og da man på karantenehotell. Dette er en midlertidig løsning som varer fra 3. juni til 11. juni, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland på regjeringen.no.

Reklame

Slik får du den beste renten på boliglånet