Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet tilbake - Høyre fram

- Akersaken fjerner fokus fra hovedsakene våre, innrømmer statsministeren.

Arbeiderpartiet (Ap) går tilbake 3,1 prosentpoeng til 29,1 prosent i en fersk meningsmåling InFact har gjort for VG denne uken. I en meningsmåling fra DN fredag, faller Ap med 3,2 prosentpoeng til 29,7 prosent.

Les også: - Jens prøvde å sikre seg

Slik svarer Stoltenberg på spørsmålet om han tror Akersaken er årsaken til fallet:

- Denne type saker fjerner oppmerksomheten fra hovedsakene våre og påvirker nok velgerne, innrømmer statsminister Jens Stoltenberg på «Politisk Kvarter» på NRK fredag morgen - dagen før Aps landsmøte starter.

Han understreker at han har tro på fire nye år i lederstolen:

- Valget er i september, og vi mener vi fortjener fire nye år med det vi har oppnådd og det programmet vi har. Jeg velger å oppfatte Akersaken som et enkelttilfelle. Dette rokker ikke på vår tro på statlig eierskap for å sikre arbeidsplasser. Fortsatt er det en del spørsmål vi ikke kan svare på, eksempelvis verdivurderingen, sa Stoltenberg.

Stort Høyre-sprik
I meningsmålingen fra VG gjør Høyre et hopp på 4,2 prosentpoeng og får en oppslutning på 17,6 prosent, mens Frp går tilbake 1,4 prosentpoeng til 25,8 prosent.

Høyre gleder seg over framgangen som kommer etter at partiet har ligget rundt 13 prosent på nesten samtlige målinger de siste månedene - og er fortsatt på 13-tallet på DNs partibarometer.

- Det er alltid gledelig når Høyre ser pluss foran på en meningsmåling for tiden. Dette skal jeg straks sende til Erna som er på ferie, slik at hun har noe å glede seg til når hun kommer hjem, sier Per-Kristian Foss i en kommentar.

SV går fram 0,3 prosentpoeng til 7,2 prosent, mens Senterpartiet får 5,1 prosent, en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng. Rødt får 1,6 prosent, fram 1 prosentpoeng. Til sammen får Ap, SV og Sp en oppslutning på 73 mandater i Stortinget, tolv færre enn de 85 som kreves for flertall.

Kristelig Folkeparti mister et halvt prosentpoeng og har støtte fra 6 prosent av de spurte, mens Venstre kan notere seg for en liten framgang på 0,2 prosentpoeng til 5,2 prosent.

Faller i to meningsmålinger
Dagens Næringslivs partibarometer i april viser som sagt også at Arbeiderpartiet faller. I den samme målingen styrker Frp seg med 1,5 prosent og har nå støtte fra 28,4 prosent av velgerne.

Valgforsker Bernt Aardal ved institutt for samfunnsforskning mener Ap-fremgangen på målingene under finanskrisen nå er i ferd med å ebbe ut.

Ap har vært oppe i 35 prosent på enkelte målinger, men har siden februar vært på vei ned. Uro omkring en rekke saker som blasfemi, hijab, politiaksjoner og nå Aker kan ha spilt inn.

- Jeg tror ikke man skal legge for stor vekt på dagsaktuelle saker, men de gir et bilde av en regjering som er på defensiven og må forsvare seg. Etter å ha surfet på tillit og troverdighet under finanskrisen, er nå hverdagen tilbake, sier Aardal til Dagens Næringsliv.

Sosialistisk Venstreparti går fram 2,9 prosentpoeng til en oppslutning på 9 prosent, mens Senterpartiet går tilbake 0,4 prosentpoeng til 5,3 prosent.

Om meningsmålingen hadde vært resultatet av et stortingsvalg ville de rødgrønne regjeringspartiene få 77 mandater, åtte færre enn det som kreves for å ha flertallet bak seg i Stortinget.

Høyre får 13,9 prosent, tilbake 0,7. Kristelig Folkeparti får 5,7 prosent, ned 0,8, mens Venstre har 5 prosent av velgerne i ryggen, fram 0,5 prosentpoeng i forhold til marsmålingen. På ytterste venstre fløy får Rødt 1,3 prosents støtte, tilbake 0,3. (©NTB)

(©NTB)

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken