Resultatet ble klart onsdag klokken 19.00, og Ap fikk størst oppslutning blant landets elever på videregående skole. Høyre ble nest størst med 12,9 prosent. Arbeiderpartiet går tilbake 1,6 prosentpoeng fra 27,8 prosent som var resultatet ved forrige skolevalg, mens Høyre fikk en oppslutning på 15,1 prosent den gang.

- De unge vil ikke ha kommersialisering i eldreomsorgen, skattekutt og økte forskjeller, sier leder Ina Libak i AUF.

Les også: NRK-program forsøkte å manipulere skolevalg

Kraftig framgang for MDG og Venstre

Videre fikk MDG 10,8 prosentpoeng av stemmene, noe som er et kraftig byks fra skolevalget 2017, da partiet fikk en oppslutning på 6,8 prosentpoeng.

- Vi er ser at veldig mange unge stemmer på oss. Men nå håper vi også at foreldrene følger ungdommen og stemmer på oss mandag, sier MDGs talsperson Arild Hermstad til Aftenposten.

Les også: MDG dobler seg - er større enn Frp

Venstre har også en klar framgang ved årets skolevalg og går opp fra 7,4 til 10,2 prosent. De øvrige partiene får denne oppslutningen: Rødt 4,9, SV 9,9, Sp 8,0, KrF 2,3, Venstre 10,2, Frp 8,2 og Andre 6,2.

- Det er mange som har blitt overrasket over at skolevalget skulle bli en kamp for ytringsfrihet og retten til å fremme sine politiske standpunkter i åpen debatt, men Unge Venstre har stått i stormen med rak rygg, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

- Et positivt resultat

Valgforsker Bernt Aardal mener at Arbeiderpartiet sannsynligvis er fornøyd med resultatet, til tross for en nedgang fra 2017.

- Jeg tror nok at Arbeiderpartiet kommer til å se dette som et positivt resultat. De har jo hatt en del målinger hvor de har ligget lavt, særlig i byer som Oslo, sier professor Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning på Universitetet i Oslo.

Aardal påpeker samtidig at Høyres resultat er lavt.

- Du må tilbake 2005 for å få et svakere resultat ved skolevalget, sier valgforskeren.

- Ungdom er mer opptatt av miljø og skole

Elever fra nesten 400 skoler på landsbasis avga sin stemme, og ifølge ungdommen selv har politikerne brukt for mye tid til å snakke om saker som ikke angår ungdommen.

- Ungdom er ikke så opptatt av bompenger, de er mye mer opptatt av miljø og skole, så jeg synes det er veldig teit av politikerne å bruke masse energi på å snakke om bompenger i stedet for de sakene vi er opptatt av, sa Vilde Helene Bratten Jørgensen (18), som går på Kristelig Gymnasium, til Nettavisen tidligere på onsdag.

I 2017 var det også Arbeiderpartiet som vant skolevalget, foran Høyre og FRP.

Les også: Valg 2019: Slik stemmer journalistene i Nettavisen