Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet truer med å boikotte Arendalsuka

Partiet reagerer kraftig på at det høyreekstreme partiet Alliansen får delta.

- Alliansen står for hat mot enkeltgrupper og holocaustfornektelse. Arendalsuka presenterer seg selv som et «demokratiets dansegulv». Da kan man ikke treffe vedtak som i praksis innskrenker andres mulighet til å delta. Alliansen står for ytringer og holdninger som fremmer hat mot enkeltgrupper og begrenser dermed friheten for andre, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til Dagbladet.

Les mer

Alliansen får delta på Arendalsuka

Arendalsuka er et årlig arrangement som samler toppene i norsk politikk, næringsliv og organisasjonslivet.

Boikott-trusselen kommer etter at rådet for Arendalsuka har bestemt at partiet til Hans Lysglimt Johansen, kommer til å få delta med stand og en markering.

SV reagerer også på at SIAN og Alliansen får delta. Partileder Audun Lysbakken mener Arendalsuka må følge Arendal SVs krav om å snu og si nei.

– Vi prioriterer årets Arendalsuke høyt. Om ikke denne kritikken blir lyttet til, må vi gjøre en ny vurdering av det, sier Lysbakken til NTB.

Sa i utgangspunktet ja

Uttalelsen fra Stenseng kommer etter en helomvending. Partisekretæren mente først at det skulle være plass for «meninger vi ikke liker», men nå ønsker ikke Stenseng at Alliansen skal få lov til å delta i Arendalsuka, fordi hun mener at legger til rette for «antidemokratiske krefter», var noe av det hun skrev på Facebook-siden sin på tirsdag.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Å bli satt på listen til Alliansen er som å bli tvangsinnmeldt i Ku Klux Klan

I kjølvannet av den svært omdiskuterte deltagelsen til Alliansen, kan Arendalukas råd komme med en ny beslutning, noe Stenseng er veldig glad for, skriver Dagbladet.

Ble kjent i februar

Alliansen sin deltagelse ble kjent for flere måneder siden, da de fikk ja av Arendalsuka i februar. Det var en omdiskutert avgjørelse, men i utgangspunktet ikke noe problem før Alliansens leder Hans Lysglimt Johansen oppfordret til statskupp i Sverige.

Les mer

Arendalsuka lar seg bruke til hat-propaganda

Foreløpig er det ikke bestemt når det nye rådsmøtet vil avholdes. Ordfører Robert C. Nordli i Arendal har heller ikke besvart Dagbladet foreløpig om han ønsker seg et annet utfall eller ikke, etter at Arendalsukas råd har hatt møtet sitt.

- Beklagelig

Partileder Hans Lysglimt Johansen i Alliansen har blant annet hevdet at «Høyre er kuppet og kontrollert av jødiske interesser». Han har også rost nazigruppen Nordisk Motstandsfront og kalt holocaust «et propagandagrep».

Johansen understreker overfor NTB at partiet er helt fredelig og sier at Ap-trusselen om boikott er beklagelig.

Les også: Får bruke Arendalsuka til å anklage norske politikere for landssvik

- Det er feil vei å gå, alle vet dette. Alle må vi anstrenge oss for å gi hverandre ytringsrom, ikke ta fra hverandre ytringsrom, sier Johansen og fortsetter:

- Men vi påpeker noen sannheter som noen opplever som ubehagelige eller krenkende.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe