*Nettavisen* Nyheter.

Arbeiderpartiet varsler kamp mot privatisering av helsevesenet

Jonas Gahr Støre

– Fritt behandlingsvalg er byråkratisk og gjør at private behandlere gis rett til å drive for statens regning frikoblet fra faglig styring, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet vil stanse de mener er et todelt helsevesen. Partiet vil kutte ordningen med fritt behandlingsvalg og innføre moms på helseforsikringer.

13.09.20 09:18

Partiet varsler at de vil stramme kraftig inn for de private, mens de offentlige sykehusene skal få mer penger. Det går fram i et utkast til nytt partiprogram som NRK har fått lese. I dag er finansielle tjenester som forsikringer unntatt fra beregning av merverdiavgift.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener utviklingen de siste årene har ført til at penger hentes fra de offentlige sykehusene for å finansiere oppstart av private tilbud.

Les også: Historisk dårlig for Arbeiderpartiet på ny måling

– Det svekker fellesskapets tilbud og det tapper sykehusene for fagfolk. Hvis denne utviklingen fortsetter, blir det dårligere sykehustilbud til nordmenn. Målet vårt er å styrke fellesskapets sykehus, sier Ap-lederen til NRK.

Ap-lederen fikk dette spørsmålet under «Debatten»:

Støre mener ordningen med fritt behandlingsvalg innebærer fri etableringsrett for private.

– Systemet er byråkratisk og gjør at private behandlere gis rett til å drive for statens regning frikoblet fra faglig styring, så lenge noen ønsker tjenestene deres. Det gir ikke gode helsefaglige prioriteringer, sier han.

– Vi skal organisere sykehusene våre slik at de kan utvikle de moderne tilbudene. Topp kvalitet og topp kapasitet. Det koster. Da må vi prioritere det, og det gjør vi, sier han.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.