– Dersom det åpnes sak vil så klart vi følge opp alle ønsker fra Økokrim. Vi ønsker at denne saken, med alle sine aspekter, belyses på en mest mulig objektiv måte, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, til Nettavisen.

Lier-Hansen er klar på at Sindre Finnes ikke har fått innsideinformasjon i forbindelse med aksjehandler i oljenæringen og Nordic Mining.

– Ja, det kan jeg garantere. Det er jeg 100 prosent sikker på. Det er derfor jeg tør å si at han ikke har brutt våre regler knyttet til innsideinformasjon, sier Stein Lier-Hansen til VG.

Likevel ser Norsk Industri på muligheten for å innskjerpe muligheten deres ansatte har til å kjøpe aksjer etter avsløringene rundt Finnes.

– Vi vil den nærmeste tiden i samråd med styret gå gjennom alt relevant regelverk i lys av denne saken. Dette innebærer en innskjerping av ansattes mulighet til å gjøre aksjekjøp. Det behandles på styremøtet i Norsk Industri i morgen, sier bransje- og industripolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri til NRK.

Les også

Blodtåke og mistenkeliggjøring holder ikke for å felle Erna Solberg

Fredag skrev Dagens Næringsliv at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes i 2020 handlet oljeaksjer samtidig som Solberg forhandlet en krisepakke for oljeselskaper. Samme dag skrev avisen Firda at Finnes i 2013 kjøpte aksjer i Nordic Mining før Solberg-regjeringen åpnet for sjødeponi for mineralnæringen.

Høyres pressesjef Cato Husabø Fossen presiserer til VG at Finnes kjøpte aksjene i Nordic Mining før Solberg ble statsminister.

Sindre Finnes er ansatt som fagsjef i Norsk Industri.

Les også

Erna tar Høyre med seg ned

– Har ikke fått innsideinformasjon

– I de to nevnte sakene kan vi dokumentere at det var åpen informasjon – og ikke noen lekkasje fra Erna til Sindre, sier Lier-Hansen.

Norsk Industri-lederen sier at deres gjennomgang viser at Finnes har handlet aksjer i en tidsperiode da informasjon i de to omtalte sakene var offentlig kjent.

– Når det gjelder Nordic Mining, kjøpte han aksjer først etter at regjeringsplattformen ble kjent. Der står det at de ville satse på mineralnæringen. Etter det kjøpte han aksjer, sier Lier-Hansen.

Handlet fra hjemmekontor

Fredag varslet Finnes’ arbeidsgiver Norsk Industri at de ville ha en full gjennomgang av aksjehandlene som Erna Solbergs ektemann har gjort i perioden 2013 til 2021, skriver TV2.

Til TV2 sier Lier-Hans at deres gjennomgang ikke er i mål, og at de ikke vet når den blir ferdig:

– Kan ikke gi deg en eksakt dato, men så langt er cirka 50 prosent av transaksjonene skjedd på hjemmekontor under covid-19, sier Lier-Hansen.

Stein Lier-Hansen presiserer at deres fullstendige gjennomgang av aksjehandlene ikke er ferdig, og at han ikke vet når den er ferdig.

– Vi har nå en gjennomgang rundt dette med bruk av arbeidstid. Den er ikke klar, men er meget grundig og tas på største alvor, sier han.

Lederen sier samtidig at Finnes ikke jobber på kontoret til Norsk Industri på Majorstuen i Oslo mandag.

– Sindre er tilgjengelig for oss i dag, men ikke på kontoret. Det er for å skjerme ham for et betydelig press, sier Lier-Hansen.

Stortinget tar grep

Aksjekaoset som den siste tiden har involvert både Solberg og Anniken Huitfeldt (Ap), har fått Stortinget til å ta grep. Stortingspresident Masud Gharahkhani forteller til Dagbladet at det vil bli arrangert et møte neste uke for å få en foreløpig sak.

Der skal det diskuteres regler om register og økonomiske interesser for stortingsrepresentanter.

Stortingspresidenten sier videre at alle partier skal kalles inn om reglene rundt aksjehandel.

Allerede i juli ble det varslet fremtidige møter på Stortinget for å potensielt stramme inn regelverket for aksjehandel.