RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arbeidsinnvandrere møter forvirrende norsk system

Oslo (NTB): Europeere på flukt fra kriserammede hjemland har store forhåpninger når de kommer til Norge. Men de får raskt problemer når de skal navigere i det norske byråkratiet.

Mange møter en annen virkelighet enn de hadde forestilt seg. Kunnskapen om Norge er ofte begrenset, og det norske systemet er ikke lett å orientere seg i.

- Møtet med Nav er vanskelig for mange. Regelverket kan være kronglete, og man kan få ulike svar om hvilke rettigheter man har, sier seniorforsker Espen Olsen ved ARENA Senter for europaforskning ved UiO.

Sammen med flere andre forskere ved ARENA har Olsen gjennomført en stor undersøkelse av hvordan arbeidere fra EU blir mottatt her i landet. Forskerne har dybdeintervjuet både arbeidsinnvandrere og ansatte i offentlige etater og frivillig organisasjoner. De har også gjennomført en spørreundersøkelse blant arbeidsinnvandrere.

Et hovedfunn er at de fleste er godt fornøyd med situasjonen og ønsker å bli værende. Men møtet med Norge kan være utfordrende, spesielt for europeere som «bare kommer» uten å ha planlagt grundig på forhånd.

- De er i en veldig sårbar situasjon, og en del blir utnyttet av useriøse arbeidsgivere, både norske og utenlandske, sier Olsen til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere