RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arbeidsinnvandreres barn i utlandet kan få rett på norsk studiestøtte

Foto: Robert Atanasovski (AFP Photo)
Tre nye dommer i EU-domstolen kan bety at barn av arbeidsinnvandrere kan ha rett på norsk studiestøtte – selv om de ikke bor eller har bodd i Norge.

- Dette viser at EØS-avtalen gjør at vi nøye bør tenke gjennom hvordan vi utformer våre sosiale støtteordninger, sier professor i Europa-rett ved Universitetet i Oslo, Finn Arnesen, til Dagbladet.

Studiestøtte uten å ha vært i Norge
Avisen skriver at det er EU-dommer i Tyskland, Nederland og Danmark som åpner for at norsk studiestøtte kan bli tilgjengelig for langt flere enn i dag; først og fremst arbeidsinnvandrere som kun har bodd i Norge i kort tid - men også deres barn, og det muligens uten at barna har oppholdt seg i Norge.

- Dommene gir helt klart en teoretisk mulighet for barn av EU-innvandrere rett til å søke penger til studiestøtte, selv om de aldri har vært i Norge eller aldri kommer til å være i Norge, sier professor Arnesen.

Med dette menes at man, i alle fall teoretisk, kan se for seg at barn av en arbeidsinnvandrer kan studere i sitt eget hjemland, men med utdanningsstøtte fra Norge.

Vurderer endringer i regelverket
Også krav om to boår de siste fem år for å ha rett på studiestøtte i Norge eller for rett på støtte til utenlandsstudier skal være under angrep fra dommene. Kunnskapsdepartementet uttaler følgende til Dagbladet om dette:

«Domstolen åpner etter vår oppfatning for at det kan stilles krav om tilknytning, men at det ikke kan være så kategoriske som et visst antall år med botid. Departementet er i ferd med å vurdere eventuelle endringer i regelverket som følge av dette», skriver Kunnskapsdepartementets seksjon for studiestøtte til Dagbladet.

Departementet uttaler videre at de er i gang med å undersøke hva dommene vil bety for det norske regelverket for studiestøtte, men har ennå ikke fått oversikt over alle implikasjonene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere