Arbeidsministeren vil ta makt fra LO

VIL FLYTTE MAKTEN: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil flytte makt bort fra de store fagforbundene.

VIL FLYTTE MAKTEN: Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil flytte makt bort fra de store fagforbundene. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB Scanpix)

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil frata de store fagforbundene vetoretten mot turnuser som bryter med arbeidsmiljøloven.

03.12.14 05:30

Overfor VG bekrefter statsråden at han ønsker å flytte makt fra de store organisasjonene sentralt ned til klubbene i den enkelte bedrift når det kommer til omstridte arbeidstidsbestemmelser.

I dag gir fagbevegelsen dispensasjon fra ordninger som bryter med arbeidstidsbegrensningene i arbeidsmiljøloven. I forslaget til en rekke omstridte lovendringer som skal fremmes for Stortinget, er vetoretten flyttet fra de sentrale fagforeningene til de tillitsvalgte og ansatte på den enkelte arbeidsplass.

Flytter makt

– Vi er i siste fase av vår vurdering når det gjelder sakene, men vi har rukket å konkludere på ett av punktene, bekrefter Eriksson.

Han legger ikke skjul på at det vil frata LO makt å overlate til lokale klubber og bedriftsledelser å bli enige om arbeidstid. De varslede endringene har allerede vakt kraftige reaksjoner, ikke bare i LO, men også i de andre store hovedorganisasjonene.

Venstre vil mest sannsynlig sikre flertall i Stortinget for de omstridte forslagene.

– Uthuler samarbeidet

LO-leder Gerd Kristiansen kaller forslaget mistillit fra regjeringen til en samlet fagbevegelse. YS-leder Jorunn Berland mener Eriksson uthuler trepartssamarbeidet med sine angrep på arbeidsmiljøloven.

– YS vil verne lokale tillitsvalgte mot utilbørlig press fra arbeidsgiver. Dette har arbeidsmiljøloven gitt oss muligheten til ved å kunne stoppe turnusregler som går lenger enn det loven tillater, sier Berland.

Unio-sjef Anders Folkestad mener Eriksson fratar forbundene muligheten til å ivareta sine medlemmers interesser.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.