RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Arbeidstiden ligger fast

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Regjeringen endrer ikke dagens arbeidstidsordninger.

Det fastslo arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) fredag, da Ap og LO inviterte til fagligpolitisk valgkampåpning i Oslo.

- Stortingsmeldingen om arbeidsmiljø åpner ikke for å endre dagens arbeidstidsordninger, men konkluderer med at denne på en god måte balanserer arbeidstakerens helse og arbeidslivets behov for fleksibilitet, sa Bjurstrøm, og satte dermed et foreløpig punktum for den opphetede debatten om såkalte Nordsjø-turnuser.

Dispensasjoner
Bjurstrøm pekte på at visse arbeidstidsordninger har vært under stor debatt og at det har vært stilt spørsmål ved om ordningene er gode nok, særlig i bransjer der man over lang tid er sammen med brukeren, som i barnevernsinstitusjoner.

- Høyresiden bruker dette for å si at vi ikke har fleksibilitet. Den er der, men den fordrer at de sentrale organisasjonene som har oversikt skal gi sin tilslutning, og de gjør det i de fleste tilfeller. I 19 av 20 tilfeller er det slik at dispensasjonene gis, sa Bjurstrøm.

Samtidig sa Bjurstrøm at hun er opptatt av at ordningene skal fungere godt.

- Sammen med partene skal vi se på hvordan det kan gjøres enklere og mer forutsigbart å bruke dem, men arbeidstidsordningene ligger fast, fastslo statsråden.

Positive resultater
Under sitt innlegg pekte Bjurstrøm på flere utfordringer i norsk arbeidsliv, blant annet useriøsitet i enkelte bransjer og ufrivillig deltid. Men hun slo også fast at det i hovedsak står bra til.

- Meldingen viser at det er bra i norsk arbeidsliv, dette er viktig for alle de menneskene som faktisk jobber og for de som driver virksomhet i Norge. Det er et stort konkurransefortrinn at Norge har et arbeidsliv som er stabilt, rolig og har lavere konfliktnivå sammenlignet med mange andre land. Dette er et resultat av kontinuerlig arbeid, fastslo statsråden.

Fornøyde i LO
- I kampen for å skape et mer anstendig arbeidsliv, har vi en regjering som er med oss og ikke mot oss, sier LO-leder Roar Flåthen i en melding.

Flåthen er spesielt fornøyd med at den rødgrønne regjeringen viderefører det nåværende arbeidstidsregimet, lover et krafttak mot ufrivillig deltid, fastslår at kampen mot sosial dumping, arbeidsmiljøkriminalitet og oppryddingen i bruk av bemanningsbyråer skal fortsette, og fokuserer på HMS-opplæring i skolen.

- Det er en viktig del av den norske suksessoppskriften, og det bidrar til et lavt konfliktnivå, høy produktivitet, god konkurranseevne og rettferdig fordeling. Høyrepartiene viser dessverre ikke den samme forståelsen for denne viktige sammenhengen når de foreslår tiltak som vil svekke arbeidstakernes innflytelse og endre maktforholdene til fordel for arbeidsgiverne, sier Flåthen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere