Gå til sidens hovedinnhold

«Arctic Sea» observert ved Kapp Verde

To uavhengige vitner har sett det mystiske skipet i Atlanterhavet.

Ifølge tyske Financial Times er fartøyet sett utenfor Kapp Verde-øyene. Samtidig kommer det opplysninger om at det de skal være framsatt et løsepengekrav på 1,5 millioner dollar for å løslate besetningen, skriver Aftonbladet.

Kapp Verdes kystvakt melder at skipet skal ha blitt sett 400 nautiske mil fra øygruppen.

Observasjonene utenfor Kapp Verde-øyene ble gjort fredag. Om de stemmer, er dette det siste livstegnet fra skipet siden svensk politi snakket med noen om bord den 31. juli. Da befant fartøyet seg angivelig i Biscaya-bukten.

Kan ikke bekrefte
Hvem som står bak det som trolig er en kapring, er ikke kjent. Og det er heller ikke kjent hvem som har fremsatt kravet om 1,5 millioner dollar i løsepenger. Det er tyske Financial Times som skriver om løsepengekravet.

Svensk politi kan overfor Aftonbladet ikke bekrefte om det faktisk er «Arctic Sea» som er sett ved Kapp Verde.

- Vi følger med på alle nye opplysninger, men bruker ikke egne ressurser på saken før vi selv får snakke med besetningen om hva som skjedde i svensk farvann, sier Ylva Voxby i svensk politi til Aftonbladet.

Skipet, som skal være lastet med tømmer og på vei fra Finland til Algerie, ble bordet mellom

Øland og Gotland i Østersjøen den 24. juli, av en gruppe menn som utga seg for å være svensk politi. Besetningen skal da ha blitt bundet og mishandlet i tolv timer, før angriperne angivelig forlot skipet.

Mer enn tømmer
Flere eksperter har framhevet at lasten om bord i «Arctic Sea» består av mer enn finsk tømmer.

- Jeg tror det er mye dyrere og farligere enn det, sa redaktør for det russiske maritime tidsskiftet Sovfracht Mikhail Voitenko til BBC torsdag.

Ifølge Telegraph.uk kan «Arctic Sea» ha blitt angrepet to ganger, først i Østersjøen og deretter nær Portugal. Talsmenn for EUs maritime myndigheter sier til avisa at det kom en rekke radiomeldinger fra skipet etter at det hadde passert Den engelske kanal. Den samme kilden ville ikke gi flere detaljer av hensyn til etterforskningen.

Etter en eksplosiv økning i antallet kapringer av handelsskip utenfor Afrikas østkyst fra 2008 ble det iverksatt en internasjonal aksjon blant annet med krigsskip for å sikre skipstrafikken i dette området. Skulle det vise seg at «Arctic Sea» er kapret av sjørøvere i europeisk farvann, er det svært oppsiktsvekkende, og vi må langt tilbake i tid for å finne noen paralleller, ifølge maritime eksperter.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken