Gå til sidens hovedinnhold

Ardern utnevner mangfoldig ny regjering

New Zealands statsminister Jacinda Ardern har utnevnt en ny regjering med blant annet en utenriksminister med ansiktstatovering fra landets urbefolkning.

Utenriksminister Nanaia Mahuta tilhører landets urbefolkning, maoriene. Hun har sittet i parlamentet siden 1996 og har vært minister flere ganger før, men ble det første kvinnelige parlamentsmedlemmet til å skaffe seg en tradisjonell ansiktstatovering i 2016. Nå skal hun altså møte utenlandske diplomater med tatoveringen.

Landets nye justisminister, politiminister og kriminalomsorgsminister kommer alle fra maorifolket eller er avstammet fra de mange som har innvandret fra stillehavsøyene til landet i nyere tid. Disse gruppene er kraftig overrepresentert i landets fengsler og på fattigdomsstatistikken, men Ardern kaller utnevnelsene for tilfeldige.

I tillegg har hun utnevnt sin høyre hånd, Grant Robertson til visestatsminister og finansminister. Han blir den første åpent homofile personen som inntar den rollen. Ardern er stolt av hvor mangfoldig regjeringen er, men hevder selv at utnevnelsene er gjort basert på kvalifikasjoner.

Jacinda Ardern har vært New Zealands statsminister siden 2017. I midten av oktober vant hennes parti, Labour gjenvalg, og ble første parti på over 25 år til å ha flertall på egen hånd i landet, men Ardern har likevel valgt å ha med landets miljøparti i regjeringen.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken