*Nettavisen* Nyheter.

Året som endret girovinnerens karriere

KOMMER TILBAKE: Ryder Hesjedal sier han vil forsvare Giro d'Italia-tittelen sin fra i fjor. Foto: Jonas Lindstrøm (www.procycling.no)

- Jeg måtte bygge opp motivasjonen, sier Ryder Hesjedal til procycling.no.

GRIMSTAD (procycling.no): Ryder Hesjedal gjorde en suksessfull karriere innen terrengsykling, før han skiftet fokus til landeveissyklingen.

Etter flere år på Rabobanks kontinentallag, ble kanadieren proff i US Postal Service i 2004.

Etter to sesonger gikk turen fra det amerikanske laget til sveitsiske Phonak Hearing Systems. Der fikk han sin til da beste sesong på landeveien, med fjerdeplass i Katalonia rundt som det beste resultatet.

Grunnet dopingskandalen rundt Floyd Landis, ble imidlertid laget lagt ned. Dermed måtte Hesjedal finne seg et nytt lag etter 2006.

Manglet motivasjon
Løsningen ble det amerikanske proffkontinentallaget Health Net. Karrieremessig et steg tilbake for den sterke canadieren. Mange trodde dermed at Hesjedal ikke ville bli å se igjen på øverste nivå, men slik tenkte aldri hovedpersonen selv.

- Nei, jeg tenkte aldri slik, sa Hesjedal til procycling.no da han var i Grimstad tidligere i år.

- Hadde jeg tenkt sånn, hadde jeg ikke kommer tilbake. Jeg valgte å gjøre det (forlate Europa, journ.anm.). Jeg kunne blitt i Europa, men jeg var ikke motivert for det. Jeg visste jeg kunne kjøre på et topp nordamerikansk lag, og kjøre ritt som Tour of California og Tour de Georgia. Det er ritt som ville holde meg i bildet, og gi meg tid til å bygge opp motivasjonen og legge en mental plan.

Det ble kun én sesong i Health Net, for neste sesong bestemte Jonathan Vaughters seg for å starte et nytt sykkellag. Der ønsket den karismatiske amerikaneren at Hesjedal skulle sykle.

- Det som skjedde når jeg signerte for Slipstream, var det perfekte samarbeid. Et nytt lag som virkelig skulle strebe etter noe, og starte med en kjerne ryttere.

- Perfekt
Etter året i Health Net, har det kun gått en vei for den sympatiske canadieren. Mye takket være oppstarten av Slipstream (nå Garmin).

- Det var perfekt for meg, og det er det som gjør at jeg er der jeg er i dag, så jeg ville ikke endret noe.

Garmin-eventyret kulminerte i en strålende seier i Giro d’Italia i mai tidligere i år. Én av de som hjalp Hesjedal mest til den seieren, var Garmin-sjef Jonathan Vaughters.

- Hvor viktig har Jonathan Vaughters vært for deg?

- Han har åpenbart vært viktig, fordi han startet laget, og brakte sammen de rytterne. Vi har fortsatt mange ryttere igjen fra starten, og det å gå gjennom så mange år og ritt sammen, og å ha så mange felles opplevelser, det er viktig. Han startet laget og er fortsatt der, så han har vært veldig viktig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag