*Nettavisen* Nyheter.

Årets beste Valentines-tips

VALENTINES: Søte fristelser som desserter og sjokolader passer perfekt på romantiske dager. Foto: Shutterstock

Slik overrasker du kjæresten på årets mest romantiske dag.

12.02.09 11:02

(SIDE2): I det kalde norske vintermørket dukker det opp en varm dag med fokus på kjærlighet. Sammen med Espen Vesterdal Larsen har vi laget deilige sjokoladefristelser som du kan overraske din kjære med 14. februar.

Se videovindu lenger ned i artikkelen.

Espen jobber på Kulinarisk Akademi. Han vant i fjor OL-gull med det norske kokkelandslaget, men er også tidligere verdensmester innenfor kokkefaget. Desserter og sjokolade er hans spesialitet, noe som er grunnen til at vi har utfordret han på akkurat dette området. I dagens innslag visper vi sammen en sjokoladefondant med blodappelsin og vaniljeis, og en sjokoladekake spesielt tilberedet for Valentines Day.

Valentines Day er tradisjonelt sett dagen hvor forelskede uttrykker sin kjærlighet ved å gi hverandre små oppmerksomheter. Det finnes mange teorier, men noen mener at dagen stammer fra St. Valentine, en romer som ble martyr fordi han nektet å gi opp sin kristne tro. Han døde 14. februar og legenden vil ha det til at han etterlot en avskjedshilsen til fengselsvokterens datter, undertegnet «From Your Valentine».

Se begge videoene ved å velge klipp i menyen til høyre for videovinduet.

HTML EMBED

Oppskrifter til Espen Vesterdal Larsens fristelser:

Sjokoladefondant
125g smeltet usaltet smør
125g sjokolade, mørk
60g sukker
175g egg
35g hvetemel

Bland smeltet sjokolade med smør og sukker. Rør inn egg, og bland i siktet hvetemel.
Fylles i godt smurte former. Formene kan godt oppbevares i frys (står seg I 2 uker)
Varm ovnen til 225 grader. Stek formene i 6 minutter fra roms temperert tilstand eller 8 minutter fra fryst tilstand. Kakene skal ha rå kjerne slik at de renner når de deles.
6 blodappelsiner
Skjær ut fileter av appelsinen, og del de opp i passende småbiter.
Servers med vaniljeis.

Sjokoladekake valentines – 6 stykker
Mandelbunn:
75g eggehvite
25g sukker
65g melis
70g mandel mel

Pisk eggehvitene med sukkeret. Blandes sammen, og sprøytes på brett med bakepapir, stekes på 180C i 6 min.

Sjokoladekonfekt ganache
50g melkesjokolade
75g mørk sjokolade
150g fløte
1g salt
1,5 plate gelatin

Kok opp fløte, og tilsett oppbløtt gelatin.
Tilsett finhakket sjokolade, og bland til en fin masse. Tilsett salt.
Fylles i hjerteform, mens den er lun og avkjøles.

Bringebærgele
100g frosne bringebær
20g sukker
1,5 plate gelatin

Bærene tines og trekkes ved 70-80C. i 10 min
La de så trekke gjennom en sil uten at de presses
Legges over sjokolade ganachen, og settes kaldt

Kakaoglasur:
120g fløte
130g vann
60g kakao
180g sukker
25g glukose
4pl gelatin

Kok opp alt unntatt gelatin, kokes til 103C
Siles og avkjøles. Tilsett gelatin ved 70C. avkjøles til 30C før bruk
Helles over frossen hjerteform med sjokolade, bringebærgele og mandelbunn

Nougatine:
50 g glukose
100 gsukker

Kok opp glukose og sukker til 158C. Hvis man vil kan man tilsette farge ved 140C. Vi har her brukt rødbetfarge (kan kjøpes i diverse hobby forretninger) Avkjøles på silikonmatte, og kjøres på blender.
Siktes på silikonmatter i runde plater og markeres med hjerteutstikker. I dette tilfelle en pepperkakeform.
Varmes noen sekunder i ovn ved 200C. Avkjøles
Kaken pyntes med hjerteformet nougatine, og pyntes med bringebær
Formene som er blitt brukt kan finnes på ulike hobbyforretninger.

Middagstips
Om du ønsker å servere en spennende og sunn hovedrett som er i sesong akkurat nå, kan du med fordel velge en rett med Skrei. Skrei blir kalt havets casanova på grunn av sin lange ferd for å finne sin make akkurat i denne tiden. Etter fem år i Barentshavet, så langt nord som til Svalbard, strømmer millioner av skrei hver vinter inn mot den nordlige kysten av landet vårt. Kjønnsmoden, potent og på jakt etter sin make får den havet til å koke. På kjærlighetens dag, har skreien nådd målet for sin lengsel og lange ferd. Da starter også skreisesongen for oss rundt bordet. Finn opp til 36 spennende oppskrifter på godfisk.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.