RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årets dummeste lov

Sist oppdatert:
Skal politiet droppe drap eller ran for å jage selgere av Springsteen-billetter?
(NA24-KOMMENTAR): Om fire uker skal Bruce Springsteen spille i Oslo Spektrum. Det blir sikkert en fest, men foreløpig er det mest trøbbel, ifølge ulike aviser.

For etter at kulturminster Trond Giske i sommer fikk innført forbud mot å videreselge billetter med fortjeneste, har kreativiteten blomstret.

Bergens Tidende kan fortelle at Springsteen-billetter til 800 kroner selges som «pakker» inkludert hotell og T-skjorte til 4970 kroner. Hos Aftenposten kan man lese om en «Springsteen-pakke» til 3.490, som ikke inneholder annet enn billetten – samt ting som «tidsbruk, kompetanse og service».

Samtidig kryr det av rubrikkannonser for konsertbilletter, også til Springsteen, på nettorg og auksjoner, for eksempel Finn.

Offentlig sysselsetting
Her blir det nok å gjøre for både forbrukermyndigheter og - etterhvert - politiet. Foreløpig er forbudet innført uten straffereaksjoner, men før eller siden er det vel meningen at loven skal følges?

Noen må vurdere verdien på elementene i pakkene som selges, og for eksempel ta stilling til hva som er akseptabel lønnsomhet i slikt salg. Noen må jage dem som legger ut rubrikkannonser, også om disse etterhvert flyttes til utenlandske nettauksjoner.

Politiet har lenge og tydelig argumentert mot et forbud, men får politifolk pålegg om å nedprioritere drap eller ran for å jage billettselgere, så gjør de nok det, lojale som de er.

Og hvis noen hadde trodd at forbudet skulle gjøre det lettere å få kjøpt billetter direkte fra arrangøren, må effekten i beste fall sies å være marginal. Springsteen-konserten ble via telefon og internett utsolgt på 7-8 minutter.

Hva var problemet?
Dette er selvsagt ikke noen stor og viktig sak, men det fascinerende er hvor meningsløs Giskes lov er.

Det man hadde var altså en selger (arrangøren) som selv valgte å selge en vare (billetten) til en pris (lavere enn betalingsviljen) og på en måte (åpent for kjøp av mange billetter, ingen legitimasjonskrav) som gjorde det både lønnsomt og enkelt å selge billetter i annenhåndsmarkedet.

Så hadde man ulike kjøpere. Noen hadde vilje og anledning til å ligge i sovepose eller niringe på telefonen for å få billetter. Andre hadde ikke viljen eller anledning, for eksempel fordi de måtte jobbe. Tidligere kunne disse to gruppene enes om en pris som den første gruppen syntes var høyere enn verdien av konserten, og som den andre gruppen syntes var lavere enn den reelle verdien.

Hvorfor skal dette hindres? Og hvis det av en eller annen skal hindres, burde man ikke først og fremst kreve at selgerne tok grep? Det ville vært enkelt for dem å organisere salget på en måte som minsket eller fjernet annenhåndsmarkedet. Men de ville heller at myndighetene skulle gjøre jobben.

Når selgerne ikke gidder, er dette da et så viktig problem at det er verdt å overkjøre prinsippet om at jeg selv kan velge om jeg vil beholde eller selge mine eiendeler, enten det gjelder billetter eller andre ting?

Ja, svarte Trond Giske, og ga oss dermed årets beste eksempel på at norske politikere har altfor lite å ta seg til. Kanskje stortingsferien burde utvides fra tre til elleve måneder?

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere