RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årets hete fotonyheter

Sist oppdatert:
Canon feirer seg selv og slipper flere spennende kameranyheter.

MONACO (Nettavisen): Det er nå 70 år siden Canon startet opp med å selge sine første kameraer i Japan, og i tillegg er det 50 år siden selskapet startet opp sin første operasjon i Europa.

I den forbindelse har selskapet en stor messe i Monaco, og da må det selvfølgelig lanseres noen produktnyheter.

Ny Ixus-modell
Den mest spennende for folk flest er trolig etterfølgeren til det svært så suksessrike kameraet Ixus 800IS, som de siste månedene har blitt dumpet ut på markedet etter at Ixus 850IS dukket opp. Dette har av de fleste blitt ansett som etterfølgeren til 800IS, men ifølge Canon er det ikke slik.

Det som derimot er etterfølgeren er det nye Ixus 950IS, som da ikke er etterfølgeren til dagens toppmodell i Ixus-klassen, 900Ti. Forstå det den som kan.

Uansett så fungerer den nye 950IS som et slags kompliment til 850IS. For mens 850IS er et kamera som er spesielt kjent for sin gode vidvinkel tilsvarende 28 mm, og maksimal tele til 105 mm, så er 950 litt mer zoom-fiksert med en brennvidde på 35-140 mm. Noen superzoom er det likvel ikke snakk om.

Bildestabilisator er også på plass, og det betyr at det er betydelig enklere å ta skarpe bilder når det er dårlig lys. Ifølge Canon skal denne bildestabilisatoren kompensere fire blendersteg, noe som er relativt mye.

I den grad det lenger er interessant å snakke om, så er kameraet utstyrt med en bildebrikke på 8 megapiksler, som er opp 2 megapiksler fra forgjengeren.

Kameraet har også fått den nye Digic III-bildebehandlingsprosessoren til Canon, noe som betyr at du ikke bør oppleve noe mer bildestøy på bildene til tross for at oppløsningen går opp med like stor fysisk bildebrikke. Denne bildebehandlingsprosessorer betyr også at kameraet har betydelig bedre ansiktsgjenkjenning enn forgjengeren, noe som gjør det enklere å ta bilder av mennesker.

Ellers kan kameraet skilte med ISO-innstillinger på 80 – 1600, i likhet med de fleste nye kameraer i Ixus-familien, og skjermen er en ganske tradisjonell 2,5 tommer.

Kameraet er utstyrt med ikke mindre enn 18 forskjellige moduser, og en av de mer innovative, og trolig ganske meningsløse, er den nye funksjonen som har fått navnet «Creative Light Effects». Dette er en modus der du kan legge på teksturer, som for eksempel stjerner, på mørke områder av bildene. Det er en slags nestegenerasjons rammeeffekt på bilder for å lage litt mer ut av bildene.

En mer nyttig funksjon er muligheten til å lage Time Laps-filmer. Det betyr at du kan sette opp kameraet til å ta bilder med jevne mellomrom over relativt lang tid, for på den måten å kunne lage en video med utviklingen på et sted over lang tid. Det kan være månen eller skyer som beveger seg, eller for eksempel en blomst som spirer – forutsatt at du har godt nok batteri eller tilgang på strøm.

Du kan selvsagt også ta vanlige videoer i VGA-kvalitet med opp til 30 bilder i sekundet.

Etter å ha prøvd kameraet i noen minutter er det klart at dette er et kamera med kjent Ixus-følelse, og med andre ord svært enkelt å bruke.

Her og her kan du se prøvebilder vi har tatt med det nye kameraet, og vi er særlig imponert over den gode makro-muligheten på kameraet som er veldig god til størrelsen å være.

Nytt super-zoom-kamera
En vel så spennende nyhet som gir oss litt blandede følelser er nye S5 IS. Dette er et zuperzoom-kamera med alle de mer avanserte funksjonene du kjenner fra speilreflekskameraer.

Kameraet er utstyrt med en bildebrikke på 8 megapiksler, og har en 12x optisk zoom (opp til 48x med digital zoom, men det anbefales ikke) tilsvarende 36 – 432 mm, noe som gir deg mulighet til å fotografere ting svært langt unna.

Med en slik heftig zoom er det nærmest en selvfølge at kameraet også har optisk bildestabilisator.

Kameraet har mange av de mer avanserte funksjonene til 950 IS, inkludert mulighetene som ligger i Digic III-prosessoren som ansiktsgjenkjenning.

Det som derimot virkelig er hyggelig med kameraet er at du har full lukker- og blenderkontroll, på samme måten som du har på et speilreflekskamera. I tillegg er det nok mange som vil være svært fornøyd med at makroavstanden på kameraet som i likhet med forgjengeren går helt ned til 0 centimeter. Det betyr at du kan legge objektivet helt inntil det du vil fotografere, og likevel få det skarpt.

Skjermen er på de vanlige 2,5 tommene, og er vrid- og vendbar slik at du har kontroll om du ønsker å ta bilder over hodet, fra hofta eller fra siden.

Kameraet har også en svært god videofunksjon, og vi er særlig imponert over muligheten til å zoome relativt mye uten nevneverdig tap av kvalitet, noe man ofte opplever på kompaktkameraer. Noen seriøs erstatter for et skikkelig videokamera er det dog likevel ikke.

S5IS er også utstyrt med lydopptak i stereo med funksjoner for å ta knekken på det verste av vindsus som kan være et gedigent problem med små kameraer med enda mindre mikrofoner.

Problemet med dette kameraet er at det havner i en mellomposisjon mellom kompaktkameraer og speilreflekskameraer. Det har de fleste funksjonene til speilrefleks, men ikke den samme hurtigheten og muligheten til å bytte objektiver. Kameraet er også en del større enn typiske kompaktkameraer som du enkelt kan putte i lomma, og det er derfor ikke all verden mer stress å ta med seg et speilreflekskamera.

Men hovedproblemet er kameraet har en antatt utsalgspris på i underkant av 4.900 kroner, og da er du kommet så høyt opp i pris at du like gjerne kan kjøpe et av de billige speilreflekskameraene med noe bedre bildekvalitet som tilbyr litt vidvinkel – men som selvsagt mangler den gode zoom-muligheten med mindre du kjøper et dyrt objektiv.

S5 har muligheten til å få bedre vidvinkel med et eget vidvinkelkonverter, men de færreste vil nok kjøpe noe slik; da du da like gjerne kan ha et speilrefleks.

Ifølge produktspesialist Trond Sliper i Canon er dette et type kamera som normalt sett selger relativt jevnt i små kvanta. Selv om dette later til å være et svært spennende kamera, så tror vi nok neppe at dette kommer til å bli en bestselger – men de som mener et slikt avansert kompaktkamera er perfekt for dem, vil helt sikkert bli svært fornøyde.

Her kan du se et eksempelbilde tatt med S5 IS.

Verdens minste AVCHD-kamera
Den tredje nyheten er Canons tredje HD-baserte videokamera for forbrukermarkedet, nemlig HR10.

Dette skal ifølge Canon være verdens minste AVCHD-baserte kamera, som er den digitale videostandarden for videokameraer som ikke benytter HDV/DV-tape.

Kameraet lagrer filmene på mini-DVD-plater, og videoen kan så overføres direkte til datamaskinen uten behov for en digitaliseringsprosess, slik du trenger med DV-tape.

Det kan være litt vanskelig å se verdien av å lagre HD-video på DVD-plater som i seg selv ikke støtter HD, og du derfor ikke kan sette rett i DVD-spilleren din hjemme, men det er ikke helt på jordet: Det er mulig å spille av platene i Blu-ray-spillere. Har du for eksempel en Playstation 3, kan du spille av platene uten problem rett på tv-en.

Vi tipper likevel at DVD-baserte kameraer snart vil være historie, og vi vil rask se en overgang til kameraer som benytter minnekort av den enkle årsaken at prisen på disse kortene begynner å bli svært så hyggelige. HR10 har SD-kort-støtte, men det kan kun lagre stillbilder, selv om det ikke bør være noe stort problem å dumpe AVCHD-filene over på dette, fremfor en DVD-plate.

Etter hvert vil nok også en eller annen form for Blu-ray-løsning. Sony har i lang tid brukt en Blu-ray-lignende løsning i sine profesjonelle kameraer.

Uansett, kameraet tar opp video i opp til 1080i oppløsning, og kan ta bilder på 2 megapiksler samtidig som du filmer.

Objektivet har 10x optisk zoom. Den faktiske effekten av dette varierer litt med hva slags modus du benytter kameraet i, men i HD og 16:9 DV er det 43,6-436 mm. Det er med andre ord ikke snakk om noe vidvinkel. Det fine er at lysstyrken er på hyggelige f1,8 – f3.0.

I likhet med alle nyere videokameraer av brukbar kvalitet er selvsagt optisk bildestabilisator på plass, og det som Canon kaller «Super Range Optical IS», som er en bildestabilisator som er optimert for å fungere med kraftig zoom.

Skjermen er for øvrig på 2,7 tommer i bredformat med 211.000 farger, og den er selvsagt vridbar i de fleste retninger.

Batterikapasiteten på kameraet er svært vanskelig å beregne ettersom det kommer an på bruken, men i beste fall skal standardbatteriet holde i nesten to timer med HD-opptak, hvilket er svært bra. Bruker du LCD-skjermen og starter og stopper mye, da vil man med alle kameraer oppleve en betydelig nedgang i denne tiden.

Med sin pris på i overkant av 12.000 kroner legger kameraet seg og kjemper i samme prisklasse som de fleste brukbare HD-kameraer for forbrukermarkedet. Vi har dessverre ikke fått sett videokvaliteten på kameraet etter at det er overført til en datamaskin, og kan derfor ikke si noe om dette vil være et fornuftig kjøp eller ikke.

Hadde kameraet hatt støtte for å lagre video på SD-kort, så hadde vi ikke vært i tvil om at dette ville vært et godt kjøp, men siden det kun brukes til å lagre bilder, så har Canon mye å bevise på bildekvalitetne, til tross for at dette skal være verdens minste AVCHD-baserte kamera.

En tur i butikken for å avgjøre kvaliteten selv er derfor absolutt å anbefale – noe du uansett bør gjøre hvis du skal kjøpe et videokamera til mange tusen kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere