*Nettavisen* Nyheter.

Årets Osloborger Mohsan Raja: - Karikaturtegninger er mobbing

FÅR REAKSJONER: Etter at Mohsan Raja (30) fikk flest stemmer i Aftenpostens kåring av Årets Osloborger, har han fått mange reaksjoner på tidligere uttalelser på Facebook. Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Mohsan Raja (30) tar sterk avstand fra terror, men synes det er unødvendig å trykke karikaturtegninger.

21.12.15 20:34

Fredag ble Raja tildelt Aftenspostens pris «Årets Osloborger», etter at avisens lesere hadde gitt ham flest stemmer av de sju nominerte.

Søndag la den islamkritiske samfunnsdebattanten Hege Storhaug ut et bilde av et innlegg og diskusjon om homofili som Raja hadde skrevet på Facebook.

Innholdet skapte reaksjoner, og mange tok til orde for at prisvinneren ikke var verdig tittelen.

I etterkant har det også dukket opp et annet Facebook-innlegg som enkelte i sosiale medier reagerer på.

Les også: Gunnar Stavrum: Årets Osloborger hater homofili

- Ikke ytringsfrihet

9. januar i år skrev han følgende på sin profil: «Mobbing og sjikane er ikke ytringsfrihet, de som gjør det burde være forberedt på at folk kan reagere, og folk reagerer forskjellig..»

Dette ble skrevet to dager etter terrorangrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris, hvor tolv personer ble drept.

Til Nettavisen forklarer Raja - som er muslim, men ikke spesielt praktiserende - at innlegget kom som en reaksjon på angrepet mot satiremagasinet som i 2006 trykket tolv karikaturtegninger av profeten Mohammed.

Les også: Årets Osloborger Mohsan Raja beklager uttalelser om homofili

- Det sårer

Han sier han tar sterk avstand fra terror, vold og allslags mobbing, men at det å trykke karikaturtegninger ikke er en del av ytringsfriheten.

- Det er jo mobbing å trykke karikaturer og trykke bilder som er på det groveste. Det sårer når det blir laget tullete bilder på den måten. Når noen lager tegninger av et forbilde som man elsker mer enn noe annet, så er det klart folk blir lei seg.

- Det er viktig med ytringsfrihet, men ikke som mobbing. For en praktiserende muslim, er karikaturtegningene mobbing fordi det gjelder et forbilde i Islam. Hadde noen laget karikaturtegninger av Jesus, så hadde kanskje en norsk prest blitt lei seg også.

Han forklarer videre at han er imot all form for mobbing og sjikane.

- Folk må ha grunnleggende respekt for andres tro og legning. Og forstå meg rett, det er ikke bare karikaturer som er mobbing og sjikane. Jeg innser også at det at man ytrer noe i ytringsfrihetens navn, kan det også oppleves som mobbing. Jeg er for åpen dialog, hvor man kan endre ens holdninger og øke mer toleranse blant ulike minoriteter. Også mobbing i skolen må vi gjøre noe med.

- Du skriver at folk reagerer forskjellig på mobbing og sjikane. Hva mente du med det?

- Det som skjedde med Charlie Hebdo var ikke greit. Jeg støtter ikke slike handlinger og den måten å uttrykke sin frustrasjon på.

Les også: Finn Schjøll om årets Osloborger: - De som reagerer er på villspor

- Burde ha tenkt meg bedre om

I ettertid ser han at han kanskje burde valgt et annet tidspunkt for den lille teksten han delte på Facebook i dagene etter Charli Hebdo-angrepet.

- Dette er en gammel status som jeg skrev kjapt. Jeg burde ha tenkt meg bedre om da jeg skrev den, men jeg var ikke årets Osloborger da. Jeg har forandret meg mye det siste året, både på grunn av flyktningene og andre folk jeg har møtt.

I tre måneder jobbet Raja nesten døgnet rundt for å ta imot og hjelpe flyktninger som kom til Norge i forbindelse med den utfordrende flyktningsituasjonen i Europa.

Så ille skal det ha blitt at han ofret jobben for å hjelpe de nyankomne flyktningene. Det er dette arbeidet som var bakgrunnen for at han ble nominert til prisen.

- Ikke noe med islam å gjøre

Raja understreker at han mener terror er uakseptabelt.

- Jeg har vært med å arrangere fakkeltog mot terror, og broren min var initiativtaker til fredsringen rundt synagogen i Oslo. Terrorhandlinger er jeg veldig imot, det har ikke noe med Islam å gjøre.

Etter reaksjonene på innlegget om homofili, synes Mohsan Raja at det har vært litt tøft å være Årets Osloborger.

- Det er leit at folk bare lager seg en konklusjon og snakker ut ifra det. Folk må få lov til å mene det de vil, men her blir jeg misforstått.

- Nå tror folk at jeg hater lesbiske og homofile, men jeg har stor respekt for alle mennesker, uansett tro eller bakgrunn. Det sier også Islam at vi skal. Jeg respekterer lesbiske og homofile, og en god venninne av meg er lesbisk.

Les også: Foss: - Dette er flaut for Aftenposten

- Folk fokuserer på det negative

Raja sier han mener at man skal respektere alle, uansett.

- I meldingen påpeker jeg bare det at man ikke skal baksnakke, drikke alkohol eller ha forhold med samme kjønn, det er ikke forenlig med Islam. Dette gjelder både i Islam, Kristendom og Jødedommen. Men religionene sier også at man skal respektere alle, og jeg har ingenting i mot homofile. Det var en dum formulering, og man skriver masse dumt på nettet. Det er trist at det jeg har gjort som frivillig i Oslo drukner i dette. Folk fokuserer så mye mer på det som er negativt.

Han står fortsatt for det han skrev om homofile, men innrømmer at han kunne vært tydeligere på hva han mente.

- Jeg står for det jeg har skrevet om homofili og Islam, at det ikke er tillatt, men jeg ser nå at jeg kunne formulert meg mye bedre. Jeg skrev det på ett minutt eller to etter en diskusjon med en kompis. Nå som jeg er Årets Osloborger og med de forpliktelsene det fører med seg, kommer jeg til å tenke meg nøye om før jeg legger ut en status i framtiden.

- Lært en lekse

Framover vil han tenke seg godt om før han trykker publiser i sosiale medier.

- Nå har jeg lært en lekse til neste gang. Jeg beklager til folk som har blitt sure. Jeg er her for å hjelpe mennesker, og respekterer alle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.