*Nettavisen* Nyheter.

Årets særeste virus

Hvilket virus hadde minst tro på seg selv, og hvilket var mest moralistisk?

Sikkerhetsselskapet Panda Software har igjen satt sammen en litt alternativ oversikt over virusåret 2006.

Fremfor å gå frem og fortelle hvilke virus som til enhver tid har vært plagsomme, har de trukket frem virus som har utmerket seg på andre, og gjerne litt spesielle måter.

Årets mest moralistiske: Spionvaren Zcodec la seg i bakgrunnen og rapportere om pc-brukernes aktivitet på pornografiske nettsteder.

Dårligste jobbsøker: Av en eller annen grunn fant ormen Eliles.A det for godt å sende ut en lang rekke med CV-er, selv til brukeres mobiltelefoner. At det hele var virus hjalp nok ikke på for virusskribenten.

Den mest sensasjonistiske: Nuwar.A ville ha brukerenes oppmerksomhet ved å erklære starten på Tredje verdenskrig.

Mest seiglivet: Panda mener at de som står bak ormen Spamta ikke helt forstår at nok er nok. Nærmest identiske ormer ble forsøkt sendt ut på markedet gang etter gang.

Mest konkurrerende: Spionvaren Popuper installerte en piratversjon av antivirusprogrammet til Kaspersky for å forsøke å renske vekk alle konkurrentene, mens det beskyttet seg selv.

Mest grundige: I de fleste phishing-forsøk prøver svindlerne å ta til seg den aller mest grunnelggende informasjonen for å svindle deg. Men BarcPhish.HTML gikk langt lenger. Utover å hente kredittkortnummer, ville de ha utløpsdato, CVV, etternavn, medlemsnummer, noen femsifrede koder, kontonummer, samt en rekke andre. Hvis noen først lar seg lure, er det kanskje like greit å få all mulig informasjon?

Den største snokeren: WebMic.A var en skikkelig slem orm som både kunne ta opp lyd og ta bilder med datamaskinenes webkamera og mikrofon.

Den mest ondsinnede: Nedro.B var en orm som så ut til å kjede seg etter at den hadde infisert datamaskinen din. Den begynte å forandre ikoner, hindret tilgang til verkøy, fjernet filendelser, slettet elementer fra startmenyen, og gjorde generelt mye ugang.

Den ærbare: Mange ubehagelige programmer sprer seg over fildelingsnettverk, og bruker falske navn for å virke spennende. Veldig ofte lokkes det med sex, men selv om FormShared.A benyttet hele 37.000 forskjellige filnavn, var ingen av disse sexrelaterte.

Oldingen: De fleste programmer sprer seg i dag som ormer eller gjennom spionvare, men DarkFloppy.A tok i bruk eldre teknikker: Viruset foretrakk å spre seg over gode, gamle disketter.

Den mest blandede: Gatt.A brydde seg ikke så mye om du benyttet Windows-maskiner. Den kunne like gjerne infisere Linux og Unix-baserte systemer.

Den svikefulle: SafetyBar skulle tilby sikkerhetsinformasjon og nedlasting av anti-spionvareprogrammer. Resultatet er at brukeren blir advart om mange ikke-eksisterende trusler, og setter så i gang svært uønskede aktiviteter.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.