*Nettavisen* Nyheter.

Årets siste skitur?

En rekordbra vinter gjør våren ideell for sesongens siste skitur. Vi dro på Besshø, men DNT har flere tips på lager.

14.05.08 13:02

(SIDE2): På skitur fra veien og opp på Besshø, 2258 meter over havet, får du med deg flere årstider på en dag. I midten av mai kan selv noen flekker nede ved Bessheim minne om sommer. Høyt oppe på fjellet og fire timer senere, gir kulden og vinden deg en siste fornemmelse av skikkelig vinter.

Les også:Klart for bikinisesong i bakken

På veien opp går snøen fra råtten og våt til isete og hard. Ikke akkurat fantastiske forhold for nedkjøringen, men opplevelsen av snøhvite fjell og strålende sol veier opp for slike nedturer.

Stillheten på fjellet
På en torsdag er i alle fall denne turen helt fri for andre mennesker. Alt vi ser av liv er en hare i firsprang opp fjellsiden og noen reinsdyr der borte i det fjerne. Stillheten og det åpne landskapet gir turen en ekstra dimensjon og faktisk litt ro i sjelen. En skitur på våren har mange fordeler.

Sterk sol, mange høydemeter og hvit snø gjør også sitt til at huden blir brun litt raskere enn nede i byen. For dem som glemmer solkremen er rødfargen et fint alternativ, selv om flassing i trynet kanskje ikke er det morsomste å vise frem på jobben over helgen.

Hotellstart
Siden veien over Valdresflya fortsatt var nattestengt, startet min tur med en overnatting på SAS-hotellet i Beitostølen. En strålende frokost og en like strålende kjøretur over fjellet var en vakker start på dagen. Å se Besshø ruve over Besseggen fra bilen er inspirerende nok for dagens langtur.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vi stopper rett ved Bessheim, som også er et fint sted å overnatte, og følger den tradisjonelle veien opp mot Bessvatnet. Herfra kan man enten gå langs vannet eller følge den rundt eggen på høyre side.

Landskapet er vakkert og vannet som ligger helt inntil Besseggen gjør den seige turen oppover litt mer behagelig. Allikevel er det utsikten utover Jotunheimen, mot vest, på toppen av Besshø, som er den store gevinsten. Her må du helt opp for å få et maksimalt utbytte av turen.

Følger du de rette linjene på nedturen blir det ikke mye staking. Problemene kommer først på slutten, der snøen er så bløt at en skiløper synker ned og mister farten – selv der bakkene er bratte. Her gjelder det å holde farten oppe og bare la det stå til der snøen faller sammen.

Turen ned til bilen, som står parkert 965 meter over havet, blir dermed litt tyngre enn beregnet og en aldri så liten prøvelse etter en varm stigning på nesten 1300 meter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anders Røeggen

Her er flere skitips for våren fra Den Norske Turistforening:

- På grunn av at det er vår, må man faktisk opp i høyden for å få til en skitur og derfor blir det fort topptur, presiserer markedssjef Kari Merete Horne i DNT Oslo og Omegn.

1. Hvis vi holder oss i «nærområdet» rundt Gjende og Besshø kan man dra en tur på Rasletind. Fra Valdresflya stikk vest i 4 km. Gå sørvest i 3-4 km. Tadaa! Rasletind 2105 moh. 700 høydemeter med jevn stigning.

Bitihorn er en annen tur man kan ta fra Valdresflya. Man går på toppen fra nordvestlig side av fjellet. Sett fra øst kan den ligne Norges svar på Dhaulagiri ...

2. En høydeklassiker: Dyrhaugstind i Hurrungane/Jotunheimen. Her er det mange høydemeter å hente. Rundt 1200. Det finns også en beskrivelse i toppturboka til Fri Flyt (ett must for begynnere og viderekomne i toppturgåing).

Parker ved Turtagrø Hotel på Sognefjellsveien. Fra 880 moh. i sørlig retning opp en lang bred rygg til Dyrhaugstind, 2147 moh. Siste bit til toppen kan være luftig. Men man trenger ikke den for å få en fin tur. Samme vei tilbake.

3. Den lett tilgjengelige: Hardangervidda versjon 1 og 2. Hardanger er av natur mindre bratt enn Jotunheimen. Så det blir mer bortover her.

Versjon 1: Tog til Haugastøl. Derfra nord i retning Raggsteindalen. Men innen det må man over Hallingskarvet og skaret hvor Lordehytta ligger. Man kan da like gjerne bli på Hallingskarvet. Samme vei tilbake. Godværstur!

Versjon 2: Hvorfor ikke prøve motsatte ende av Hardangervidda. Bil eller buss til Haukeliseter. Derfra nord-nordøst mot Vesle Nup (1510 moh.). Samme vei tilbake. Dessuten har Haukeliseter en fantastisk! utendørs stamp. Betjent DNT-hytte som har åpent hele året.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rekordvinter
Gode snøforhold har gjort denne vinteren til den beste på 20 år, melder Skiinfo.

Selv i mai har alpinister hatt mange skianlegg å velge mellom. I tillegg til rekordlang åpningstid, har listen over pudderdager vært lengre enn på mange år. Folgefonn sommerskisenter åpnet før 10 vinteranlegg hadde stengt heisene.

- Folgefonn har i år engasjert Emil Fossheim, som til vanlig er parkansvarlig på Geilo, for å holde parken på Folgefonna i topp stand hele sommeren, sier Pål Bentsrud i Folgefonna ski og snowboard camp til Skiinfo. De har nå mellom 7 - 12 meter snø avhengig av hvor i anlegget man måler, og dette nærmer seg rekord, legger han til.

Galdhøpiggen sommerskisenter (Juvass) åpnet 10. mai, mens Stryn Sommerski åpner 30. mai.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les også:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.