RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Årets sommer er ikke så dårlig som vi tror

Ikke unormalt: Både klimaforsker Reidun Gangstø og værstatistiker Bernt Lie sier at været vi har hatt hittil i juni er helt normalt når vi ser tilbake på hvordan somrene har vært de siste tjue årene.
Ikke unormalt: Både klimaforsker Reidun Gangstø og værstatistiker Bernt Lie sier at været vi har hatt hittil i juni er helt normalt når vi ser tilbake på hvordan somrene har vært de siste tjue årene. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)
Statistikker fra 20 år tilbake i tid og frem til i dag viser at sommeren i år ikke er så ille som vi kanskje skal ha det til.

Klimaforsker Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt har sett på klimastatistikker for Oslo, Bergen, Stjørdal og Tromsø som tar for seg gjennomsnittstemperatur og maksimumstemperatur for juni, juli og august fra 1995 og frem til i dag. Disse viser at årets sommertemperatur hittil ikke ligger så langt under gjennomsnittet som folk kanskje har en oppfatning av.

- I juni hittil i år heter det at gjennomsnittstemperaturen har vært 13,8 i Oslo, 10,9 i Bergen, 9,8 i Stjørdal og 7,2 i Tromsø. Dette er bare litt under gjennomsnittet fra de siste tjue årene for hele juni, og måneden er ikke over ennå. En slik temperaturvariasjon vil vi kunne oppleve naturlig fra år til år, og er ikke nødvendigvis en pekepinn på hvordan resten av sommeren blir, sier Gangstø.

Reidun Gangstø: Forsker ved Meteorologisk institutt. 

Vanlig med variasjoner

I statistikken går det frem at gjennomsnittet av maksimumstemperaturen for alle de fire byene ligger på mellom 20 og 30 grader i de tre sommermånedene. 33,4 grader i hovedstaden juli i fjor er den høyeste maksimumtemperaturen som har blitt målt her i juli.

- Statistikken over gjennomsnittsverdier for hele landet viser at det kan være relativt store avvik fra normalen fra år til år. Det var juli i fjor et godt eksempel på, da så å si hele landet fikk oppleve norsk sommer på sitt beste, sier hun, og fortsetter:

- En god del av oss har nok denne i minne og hadde kanskje forventet det samme sommerværet i år, men dette har ikke vært normalen ut i fra målinger som har blitt gjort opp gjennom. 

- Tatt klimastatistikker fra 1995 til 2015 i betraktning, hva vil du si er en typisk norsk «gjennomsnittssommer»?

- Det er vanskelig å sette fingeren på, men hvert år opplever vi en viss variasjon med forandringer i både temperatur og nedbør. Det hører sjeldenheten til at vi i Norge har sydenvær gjennom hele juni, juli og august, men det betyr ikke at oppholdsvær og 20 grader ikke går under kategorien «sommervær». 

Gjennomsnittsverdier for hele Norge: - Sommeren er innenfor det man kan forvente når man ser hvordan temperaturen vanligvis varierer fra år til år, til tross for at man merker at det er noen få grader lavere enn hva det har vært de siste årene. Sommeren har dessuten ikke begynt for fullt, så vi kan ikke fastslå at den har vært dårlig ennå, sier Gangstø.


- Ikke realiteten her hjemme

Mangeårig værstatistiker, Bernt Lie, tror at ferieturer til sydligere strøk kan ha en innvirkning på folks forventninger til norsk sommer.

- Jeg har selv feriert en måned i Thailand på vinteren hvor det til og med da har vært godt over 30 grader på gradstokken, ingen nedbør og blå himmel hver dag. Det er lett å glemme at dette ikke er realiteten her hjemme, sier Lie, som i likhet med Gangstø fastslår at det er vanskelig å avdekke noe mønster i været basert på data.

Han påpeker at det er viktig å ha i bakhodet at vi bare har unnagjort 24 døgn av sommeren hittil, og at lave temperaturer i vår ikke har noen sammenheng med hvordan sommerværet blir.

- Det var en kald april i år, men denne temperaturen gir likevel ingen føringer til hvordan juni, juli og august blir. Jeg får ofte spørsmål fra media om hvordan jeg tror sommeren blir, men alle værvarsler har en viss usikkerhet, sier værstatistikeren, og trekker frem varselet for sankthansaften som et eksempel.

Sankthansaften-bom

Mandag hevdet nemlig Meteorologisk institutt at det så dårlig ut for sankthans-været. Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt sa at «starten på sankthansaften begynner forholdvis greit med oppholdsvær, men utover ettermiddagen kommer det en del byger over hele Østlandet». Tirsdag ettermiddag tittet likevel solen frem flere steder i landet.  

- Det at et varsel kun 24 timer i forveien av den gitte dagen kan være motsatt av hva som faktisk var realiteten flere steder sier vel sitt. Det er mye som spiller inn på hvordan været blir, og det er ikke alltid vi har muligheten til å forutse det - statistikk eller ei, sier Lie.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere